Ældre undervurderer risiko for influenza nyhed

Antallet af ældre, der tager mod det gratis tilbud om influenzavaccination, er faldet over de seneste tre år. Tal fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse viser, at vaccinationsdækningen blandt ældre danskere på 65 år eller derover er faldet fra knap 54 procent i 2008 til 50 procent i 2010. Sundhedsstyrelsen sætter derfor ekstra fokus på influenzavaccinationen i år.

Immunforsvare svækkes med alderen

Immunforsvaret svækkes naturligt med alderen, hvilket betyder, at man bliver ekstra sårbar overfor influenza og andre sygdomme med alderen. Derfor har ældre øget risiko for at blive alvorligt syge af influenza, også selvom de er raske og aldrig har haft influenza før. ældre har samtidig større risiko for at få følgesygdomme som lungebetændelse, og for at blive mere afkræftede, fordi det tager længere tid at komme på højkant igen.

Læs også: Influenza og forkølelse - forebyggelse, symptomer og behandling

Øget risiko for alvorlig sygdom

Alle kan få influenza, men man har øget risiko for at blive alvorligt syg af influenza, hvis man er ældre, har en kronisk sygdom, er svært overvægtig eller gravid. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen vaccination, også selv om man er rask og aldrig har haft influenza før.

Vaccination mod influenza er gratis, hvis man tilhører en af risikogrupperne eller er førtidspensionist. Man kan blive vaccineret gratis fra 1. oktober 2011 og året ud hos sin egen læge eller benytte et af de tilbud, som bliver annonceret i lokalaviserne eller via kommunen. Gravide kan blive vaccineret frem til 1. marts 2012.

Læs også:Influenzavaccine har kun en meget begrænset effekt på sunde voksne mennesker

Influenza epidemi hver 2. eller 3. år

I en almindelig vintersæson rammer influenza 5-10 procent af befolkningen, men hvert andet til tredje år optræder influenza i særligt omfattende epidemier, hvor op mod 20 procent af befolkningen bliver syge. Under større udbrud af influenza stiger antallet af hospitalsindlæggelser og dødsfald især blandt den ældste del af befolkningen og blandt risikogrupper med visse kroniske sygdomme.