Alzheimers skal opdages med et spil nyhed

I spillet Sea Hero Quest VR skal du bruge dine evner til at navigere. Netop den evne er en af de første, der bliver ramt, når man lider af alzheimers.

Et nyt virtual reality-spil er blevet udviklet af forskere i Storbritanien. Det skal hjælpe læger med at diagnosticere Alzheimers i de tidlige stadier.

Gennem spillet kan forskere indsamle data om din evne til at navigere. Og lider man af alzheimers i de tidlige stadier, er evnen til at navigere noget af det første, der bliver ramt.

Sea Hero Quest VR findes allerede i en udgave, som du kan spille på din smartphone. Senere vil det komme som et virtual reality-spil, der skal hjælpe lægerne med at stille diagnose.

Virtual reality skaber en realistisk verden

Virtual Reality (forkortet VR) er en teknologi, der kan skabe en virtuel verden, der virker meget livagtig. Man kommer ind i den virtuelle verden ved at tage VR-briller på. VR-briller bruger man især til film og spil. Så kan man selv blive hovedpersonen i et spil i stedet for blot at styre hovedpersonen, som man gør på en computer.

I det nye spil skal du styre en båd igennem forskellige opgaver. På den måde testes dine evner til at navigere, mens du spiller. I takt med at flere begynder at spille spillet på smartphone, håber forskerne, at de kan finde et fælles sammenligningsgrundlag for spillerne. Det sammenligningsgrundlag skal være udgangspunkt for en ny test for tidlig demens.

Doktor Hugo Spiers fra University College London har ledet analysen. Han siger følgende til The Independent:

Hvis du spiller i to minutter giver det mig mere, end hvis du møder op to timer i min klinik. Spillet betyder, at jeg kan bruge alle dataene så effektivt som muligt.

En del af verdens største Alzheimers-projekt

Vitual reality-spillet vil give mere detaljerede resultater i det, der allerede er verdens største forskningsprojekt om dement. Spillet til smartphone har allerede samlet data fra næste 3 millioner spillere siden maj 2016.

Michael Hornberger er professor i Applied Dementia Research på University of East Anglia, og har været med til at udvikle projektet. Han har fortalt om projektet til The Telegraphn:

Med Virtual Reality kan vi lave endnu mere dybdegående og intuitive diagnosticering af evnerne til at navigere.

Virtual reality kan spilles af alle

Teknologien i Virtual Reality-projektet måler udfordringerne mere fintfølende og præcist. Det skulle også blive nemt at spille, fortæller Michael Hornberger til The Telegraph:

Virtual Reality er meget intuitivt. Det betyder, at undersøgelsen også er tilgængelig, hvis man måske ikke er så god til at spille på sin smartphone – det kan for eksempel gælde folk med demens.

At data bliver indsamlet anonymt, men spillerne skal indtaste nogle grundlæggende informationer. Det er blandt andet alder, køn, uddannelsesniveau og om de er højre- eller venstrehåndede.

Hvis du vil prøve spillet, findes det i App Store (iPhone og iPad) og på Google Play (Android).