Aminosyre har positiv effekt på type 2-diabetes nyhed

Aminosyren, arginin, som findes i laks, æg og nødder er med til at forbedre kroppens evne til at omsætte glukose. Arginin stimulerer et hormon knyttet til behandling af type 2-diabetes og virker lige så godt som flere etablerede lægemidler på markedet.

Arginin ligeså effektiv som lægemidler

Flere end 371 millioner mennesker lider af diabetes på verdensplan – 90 procent er mærket af den livsstilsrelaterede type 2-diabetes.

I nye forsøg viser forskere fra Københavns Universitet i samarbejde med en forskningsgruppe fra University of Cincinnati, at aminosyren arginin forbedrer glukoseomsætningen markant hos både slanke (insulinfølsomme) og fede (insulinresistente) mus.

- Faktisk virker aminosyren lige så effektivt som flere etablerede lægemidler til type 2-diabetikere, siger post.doc. Christoffer Clemmensen.

Han har udført de nye forsøg med basis på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, København Universitet. Han forsker i dag ved Institute for Diabetes and Obesity, Helmholtz Zentrum i München.

Læs også: Aminosyrer i nødder fjerner fedme og diabetes

Forsøg på mus tyder på positiv effekt af aginin-rig kost

For at teste virkningen af aminosyren arginin har forskerne udsat slanke og fede dyremodeller for en såkaldt glukosebelastningstest, der måler kroppens evne til at fjerne glukose fra blodet over tid.

Læs også: Type 2-diabetes.

- Vi har vist, at både slanke og fede forsøgsmus har rigtig god gavn af et arginin-tilskud. Faktisk forbedrede vi glukoseomsætningen med hele 40 procent hos begge grupper. Samtidig kan vi se, at arginin øger kroppens produktion af GLP-1, som er et mave-tarm-hormon med stor betydning for kroppens appetitregulering og glukoseomsætning. Hormonet er derfor udgangspunkt for talrige lægemidler til behandling af type 2-diabetes, fortæller Christoffer Clemmensen og fortsætter:

Du kan selvsagt ikke helbrede diabetes ved at spise uhæmmede mængder af mandler og hasselnødder, der indeholder meget arginin. Men vores resultater indikerer, at diæt-baserede interventioner med arginin-holdige fødevarer kan have en positiv effekt, på kroppens håndtering af den mad vi spiser.

Forskningsresultaterne er for nyligt publiceret i det videnskabelige tidsskrift Endocrinology under overskriften Oral l-arginine Stimulates GLP-1 Secretion to Improve Glucose Tolerance in Male Mice.

Læs også: Test - Er du i risiko for at udvikle diabetes?

Forsøg viser at Arginin påvirker mave-tarm hormon

Forskere har i mange år vidst, at aminosyren arginin har betydning for kroppens evne til at udskille insulin.

Men de nye forskningsresultater viser, at der er tale om en indirekte proces. Processen er styret af arginins evne til at udskille mave-tarm-hormonet GLP-1, som først herefter påvirker insulinudskillelsen.

- Mus uden GLP-1-receptor opnår ikke den samme effekt af arginin. Her er ingen mærkbar forbedring af glukoseomsætningen eller insulinudskillelsen, og det bekræfter vores hypotese om en tæt biologisk forbindelse mellem GLP-1 og arginin, fortæller Christoffer Clemmensen, der har udført de biologiske forsøg i USA ved hjælp af en særlig dyremodel, hvor receptoren for GLP-1 er genetisk inaktiveret.

Læs også: Støj øger risikoen for type 2 diabetes.

Forsøg giver håb om bedre behandling af type 2 diabetes

De nye resultater giver håb om bedre og mere målrettede lægemidler til behandling af type 2-diabetes. Perspektivet er langstrakt – men lovende.

- Det spændende resultat giver anledning til en række nye spørgsmål, som vi gerne vil afdække. Kan andre aminosyrer det samme som arginin? Hvilke mekanismer i tarmen 'måler' arginin og fører til frisætning af GLP-1? Endelig er der det mere langsigtede perspektiv – spørgsmålet om resultaterne kan overføres fra mus til menneske og omsættes til interventioner til gavn for diabetespatienter, siger professor Hans Bräuner-Osborne, der arbejder videre med projektet i forskningsgruppen på Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi.

Læs pressemeddelelsen fra Københavns Universitet her.