Amning beskytter mod inflammation og hjertesygdomme nyhed

Babyer med lav fødselsvægt og dem som aldrig, eller kun kortvarigt er blevet ammet, er mere tilbøjelige til, at få et højt niveau af kronisk betændelse som unge voksne. Dette har betydelige konsekvenser for en senere udviklingen af hjertesygdomme og metaboliske forstyrrelser.

Amning beskytter mod inflammation og hjertesygdomme

På nuværende tidspunkt ved man, at et højt niveau af C-reaktivt protein (CRP) er en biomarkør for inflammation, som øger risikoen for hjerte-karsygdomme og metabolistiske sygdomme. Dog vides meget lidt om de udviklingsmæssige faktorer, der påvirker inflammation i kroppen.

De opsigtsvækkende resultater er udgivet af Proceedings of The Royal Society – Biological Sciences. I studiet har forskere, fra Northwestern University i Evanston, Irland, benyttet data fra et stort nationalt studie, der undersøger unges helbred. De vurderede CRP niveauet hos næsten 7000 unge voksne i alderen 24-32 år og sammenholdte resultaterne med de unges fødselsvægt, og med data om, hvor længe de unge var blevet ammet som børn. Undersøgelsen var særlig interessant fordi forskerne sammenlignede søskende, for derved at udelukker mange genetiske faktorer, der ellers kunne give fejlagtige resultater.

Deres analyse viste, at lavere fødselsvægt og kortvarig amning medførte et forhøjet CRP-niveau hos unge voksne. For hvert ekstra kilo fødselsvægt var CRP-niveauet 5% lavere, og hele 20-30% lavere hos unge, der som babyer, blev ammet i 3-12 måneder sammenlignet med dem der aldrig blev ammet.

Der var desuden markante forskelle på racer, etnicitet og graden af uddannelse. Babyer født af hvide, latinamerikanske og mere veluddannede mødre havde højere fødselsvægt, og blev ammet i længere tid.

Undersøgelsen viser vigtigheden af amning. Modermælk indeholder essentielle næringsstoffer og er med til at støtte og opbygge det nyfødte barns immunsystem og metaboliske processer, som er forbundet med fedme. Resultaterne af undersøgelsen fremhæver, hvor vigtigt det er, at moderen bliver tilskyndet til at amme barnet i længere tid, da dette vil forbedre den generelle sundhedstilstanden i den voksne befolkning.

Dr. Alan Guttmacher siger; ”undersøgelsen hjælper os til at forstå og værdsætte betydningen af amning, især for undervægtige spædbørn” og han antyder at ”En længere amning af barnet kan reducere risikoen for hjertekarsygdomme i voksenalderen.”

I 2013 rapporterede Centers of Disease Control and Prevention, at amning var på en fremmarch blandt amerikanske mødre, men store stigninger i antallet der stadig ammer på 6 måned.

Retningslinjer udarbejdet af The American Academy of Pediatrics anbefaler nu, at babyer får udelukkende brystmælk de første 6 måneder af deres liv, og fortsætter med at blive ammet yderligere 6 måneder, i kombination med andre fødevarer.