Anvendelsen af de sundhedsfarlige kemikalier og sprøjtegifte bør straks revurderes nyhed

Flere kemikalier, der findes i sprøjtemidler og emballage, kan højst sandsynligt ændre på den endokrine balance og de hormonelle processer. Ny viden tyder på, at den nuværende grænse for tilsatte kemikalier skal revurderes.

Anvendelsen af de sundhedsfarlige kemikalier og sprøjtegifte bør straks revurderes.

Flere kemikalier, der findes i sprøjtemidler og emballage, kan højst sandsynligt ændre på den endokrine balance og de hormonelle processer. På baggrund af rotteforsøg er disse stoffer vurderet som sikre i små mængder. Dog viser nu undersøgelse at rotter og mennesker reagere forskelligt på kemikalierne, og det tyder på, at den nuværende grænse for tilsatte kemikalier skal revurderes.

Potentielt hormonforstyrrende stoffer som f.eks. Bisphenol A, kan findes i fødevareemballage, pesticider og andre sprøjtemidler. Eksponering af kemikalierne er associeret med mange sundhedsskadelige problemer, især inden for reproduktive lidelser, impotens hos mænd og udviklingsforstyrrelser.

Tidligere forskning har antydet, at spædbørn, børn og gravide kvinder er yderst sårebare overfor virkningen ved eksponering af hormonforstyrrende kemikalier. I følge Medical News Today viser de seneste studier på området, at eksponering med disse kemikalier, kan påvirke det mandlige foster, og øge barnets risiko for senere udvikling af prostata kræft.

På nuværende tidspunkt benytter forskere ofte rotteforsøg til at undersøge, hvordan kemikalierne påvirker mennesket sundhed, men i et nyt studie, foretaget af franske forskere, fandt man at mennesker og rotter i to tredjedele af tilfældene, reagere forskelligt på de hormonforstyrrende kemikalier – et fund der sætter spørgsmålstegn ved den nuværende sikkerhedsgrænse for eksponering af kemikalier.

Ledende forsker og professor ved Université Paris-Diderot, René Habert kommenterer:

”Resultaterne af vores arbejde tyder på at rotte- og menneskeceller har forskellig modtagelighed overfor visse stoffer. Disse stoffer har altså en fundamentalt anderledes effekt på rotter og mennesker. Vi tror, at disse forskelle mellem arterne er yderligere forskellige inden for reproduktive funktioner og sundhed. Vi er nødt til at stille spørgsmålstegn ved hvorvidt dyrebaseret data kan overføres til mennesker.”

Sundhedsguiden.dk har helt tilbage i 2001 sat fokus på problemet med stærkt giftige limrester i de tykke plastfolier som anvendes overalt til indpakning af fødevarer. Sundhedsguiden bakkede dengang op om Forlaget Børsen’s afdækning af alarmerende forekomster af giftige limrester i plastemballage som blev dysset ned ved et kritisabelt EU moratorium for måling af grænseværdier af disse gifte i fødevarekæden.

Beklageligvis er intet sket og problemet er ligeså stort i dag som det var i 2001.

Læs også: Emballage industriens giftige hemmelighed