Bakterie mod fedme og diabetes nyhed

En bestemt type bakterie, som findes i tarmen, kan blive det nye våben mod overvægt og type 2 diabetes. Bakterien Akkermansia muciniphila, som findes i vores tarm, ændrer den måde maden bliver optaget i tarmen på og forhindrer at man tager så meget på.

En forsøg, som er offentlig gjort i Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) viser, at ved at give fede mus mad, som er beriget med bakterien Akkermansia muciniphila, kan man få musen til at tabe sig uden at den spiser anderledes. Bakterien findes naturligt i tarmen og nu vil forskerne gerne undersøge om mennesker kan opnå samme positive effekt.

Tykke og tynde har ikke samme tarmflora

Vi er fulde af bakterier og Bakterien Akkermansia muciniphila findes helt naturligt i vores tarmsystem. Normalt udgør bakterien ca 3-5 % af det naturlige bakterieindhold i tarmen, men undersøgelser har vist, at overvægtige har langt færre af den type bakterie end slanke. Man ved også at mennesker, som har fået foretaget en gastisk bypas operation (slankeoperation hvor en del af tarmen bliver fjernet) får en helt anderledes tarmflora efter operationen.

Læs også: Alt om gastrisk bypas

Derfor besluttede forskere på Catholic University of Louvain at undersøge et enkelt tarmbakteries effekt på fede mus.

Fed mad med ekstra bakterier

Forskerne gav musene en meget fed kost, som gjorde at de tog 2-3 gange så meget på, som en normal mus. Derefter gav de dem den samme kalorie-rige kost, men nu tilsat bakterien.
Musene blev ved med at være større end almindelige mus, men de tabte ca halvdelen af deres overvægt. Blodprøver viste også, at de de blev mere insulinfølsomme og dermed havde mindre risiko for at udvikle type 2 diabetes.

Læs også: Test dig selv - Er du i risikofor at udvikle diabetes

- Vi fik ikke fuldstændig fjernet overvægten, men vi fik fjernet en betydelig del af overvægten. Og det er en stor forbedring. Siger Prof Patrice Cani Catholic University of Louvain til BBC og fortsætter

- Vi er meget overraskede over at en enkelt type bakterie ud af tusindvis, som findes i tarmen, kan have sådan en markant betydning.

Forskerne mener at bakterien virker ved at gøre slimbarrieren i tarmen tykkere og dermed påvirker hvordan maden bliver optaget i kroppen.

Ingen slankekager på vej

I følge forskerne skal vi dog ikke regne med at vi i den nærmeste fremtid kan købe flødeskumskager med Akkermansia muciniphila i og så spise uden at tage på.

Læs abstakt af undersøgelsen her