Bakterier i vagina kan spille en rolle ved livmoderhalskræft nyhed

Kvinder med særlige bakterier i vagina kan have større risiko for at udvikle livmoderhalskræft. Det viser et nyt studie.

Et studie fra University of Arizona tyder på at kvinder med 'dårlige' bakterier i underlivet, kan have større risiko for at udvikle livmoderhalskræft. Det skriver Medical News Today.

Sammenhæng mellem vaginale bakterier og livmoderhalskræft

Studiet er udgivet i tidsskriftet Scientific Report, og beskriver hvordan forskerne fandt ud af, at kvinder med kræft, eller forstadier til kræft, i livmoderhalsen havde forskellige vaginale bakterier i forhold til kvinder uden anormaliteter i livmoderhalsvævet.

- Resultatet tyder på, at der kan være en direkte forbindelse mellem "gode" bakterier og en sund livmoderhals, og 'dårlige' bakterier og øget risiko for livmoderhalskræft, forklarer forfatteren og seniorforsker Melissa M. Herbst-Kralovetz fra College of Medicine ved University of Arizona

Rekrutterede 100 præmenstruelle kvinder

Prof. Herbst-Kralovetz og hendes kolleger studerede forholdet mellem HPV, visse tilstande i vaginalvæv og sværhedsgraden af ​​væksten i livmoderhalsen.

Holdet rekrutterede 100 præmenstruelle kvinder

  • en gruppe med lav og høj grad abnormiteter i livmoderhalsen
  • en gruppe med invasiv livmoderhalskræft
  • og en gruppe af sunde kontroller

Sidstnævnte havde ingen abnormiteter eller kræft og inkluderede kvinder med og uden HPV.

Holdet fandt at Lactobacillus bakterier (mælkesyrebaktetier) blev reduceret i takt med stigende sværhedsgrad af abnormiteter i livmoderhalsen.

Denne type bakterier har tidligere vist sig at øge den vaginal sundhed. Det er relateret til, men ikke det samme som, de bakterier der udgør de levende organismer i f.eks. yoghurt.

Omvendt viste resultaterne også, at stigninger i en anden type bakterier kaldet Sneathia var forbundet med infektion med HPV, forstadier til og kræft i livmoderhalsen.

Den nye undersøgelse er interessant fordi det er den første til at vise, at et højt niveau af Sneathia bakterier i vagina er forbundet med alle faser af livmoderhalskræft - lige fra indledende infektion med HPV, gennem forstadier til invasiv cancer.

Det er imidlertid ikke klart, om de høje niveauer af Sneathia bakterier driver kræftprocessen eller blot er et biprodukt af det.

Prof. Herbst-Kralovetz forklarer at de aktivt undersøger dette spørgsmål, da der kun er lidt offentliggjort forskning på området.

Syremiljøet i vagina

Undersøgelsen var også den første til at opdage, at mindre syre vaginale miljøer er mere tilbøjelige til at være forbundet med mere alvorlige abnormiteter i livmodehalsen.

Tidligere undersøgelser har vist, at skadelige bakterier ikke går godt i syremiljøer - det vil sige, hvor pH er 4,5 eller lavere. Som surhedsgrad reduceres og pH øges, har de skadelige bakterier større mulighed for at trives.

Højere niveauer af Lactobacillus bakterier øger surhedsgraden, fordi de producerer mælkesyre.

- Hvis du har høje niveauer af lactobaciller vil du have en lavere vaginal pH, og det er forbundet med sundhed, forklarer Prof. Herbst-Kralovetz.

Hun og hendes kollegaer opfordrer til større studier, der følger folk over tid for yderligere at undersøge de forhold de har afdækket.

Livmoderhalskræft og HPV

Livmoderhalskræft starter når celler i livmoderhalsen, eller indgangen til livmoderen fra vagina, vokser unormalt og bliver til en tumor.

Tilstedeværelsen af ​​unormale celler er kendt som forstadier. Hvis de unormale celler bliver kræftceller og spredes i det nærliggende væv, udvikler det sig til livmoderhalskræft.

HPV spredes gennem intim kontakt mellem hud og hud, såsom under vaginal, anal eller oralsex. Der er mere end 150 typer HPV, hvoraf kun nogle kan give anledning til kræft hos mænd og kvinder.

Normalt kan immunsystemet fjerne virusset uden at forårsage skade. Men hvis virussen vedvarer, kan det forårsage kønsvorter og kræft.

I begge køn kan HPV'er forårsage kræft i mund, hals, anus og endetarm. Hos mænd kan de også forårsage kræft i penis. Hos kvinder kan HPV'er forårsage kræft i livmoderhalsen, vagina og vulva.