Børn af overvægtige mødre dør tidligere nyhed

Børn, som er født af overvægtige mødre, har en øget risiko for at dø tidligere som voksne, end børn, som er født at mødre med normal vægt. Det viser en ny undersøgelse, som er publiceret i British Medical Journal.

Dør før de fylder 55

Børn som er født af svært overvægtige mødre ( BMI +30) har en trediedel større risiko for at dø før de fylder 55 år, end bør født af mødre med en normal vægt ( BMI 19-25). De svært overvægtige mødres børn dør oftest af hjertekar sygdomme. Undersøgelsen viste også at børn af overvægtige mødre ( BMI 25-30) havde en 10 procent øget risiko for at dø før tid, sammenlignet med børn af normalvægtige mødre.

Test dig selv:
Mål din egen BMI

Undersøgelsen, som er lavet af Edingburgh og Aberdeen Universitet, tager udgangspunkt i et sundhedsregister på 37.000 børn, som er født i perioden 1950 – 1976.

Læs også: Graviditet og fødsel - alt hvad du behøver at vide

Overvægtige mødre øger risiko for hjertekar-problemer

Forskerne fandt ud af, at børnene af de meget overvægtige mødre, senere i livet langt oftere blev indlagt med hjerte karproblemer som hjertekramper (angina pectoris), blodprop i hjertet, og slagtilfælde .
I den periode hvor disse børn er født, var 1 ud af 25 vordende mor i svært overvægtig ( BMI +30), i dag mener forskerne, at 1 ud af 5 gravide kvinde er svært overvægtig.

- Denne undersøgelse viser hvor vigtigt det er at hjælpe mødrene og deres børn med at kontrolere vægten. Vi bliver nødt til finde ud af, hvordan vi hjælper bedst, så kroniske sygdomme ikke bliver nedarvet fra generation til generation , siger Dr Sohinee Bhattacharya, University of Aberdeen i en pressemeddelelse.

Overvægtige mødre også et stigende problem i Danmark

I Danmark er ca. en trediedel gravide overvægtige ( BMI over 25) heraf er 12 procent sværtovervægtige ( BMI +30)
Resultaterne af undersøgelsen ligger i tråd med tidligere forskningsresultater, som viser at børn af overvægtige mødre har en øget risiko for at udvikle forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol tal og diabetes.

Undersøgelsen er publiceret i BMJ her