Undersøgelsen vurderer landenes indsats med hensyn til national lovgivning, politikker, og forebyggelsesindsatser rettet mod at øge sikkerheden og reducere antallet af ulykker og deres konsekvenser blandt børn og unge fra 0 til 19 år.
Vi mangler nationalplan for børnssikkerhed
Danmark scorer lavt mht. til indsatser og lovgivning vedr. passagersikkerhed og vand- badesikkerhed, mens vi ligger bedre til, hvad angår forebyggelse af fald og forgiftninger blandt børn.
Landene er også blevet vurderet på, hvor gode de er til at sikre en koordineret indsats overfor børnesikkerhed, da mange sektorer er involveret, og hvor god en ledelse, der er af dette arbejde. Her scorer Danmark kun 1 point og klarer sig langt ringere end de lande, vi normalt sammenligner os med. Baggrunden for den lave score er bl.a., at der i Danmark ikke er udarbejdet en national handlingsplan for området med specifikke målsætninger, at vi ikke har en børneombudsmand og at styringen og koordineringen af indsatserne på tværs af sektorerne er lav.
Score for indsatsen overfor børnesikkerhed i udvalgte lande
I figuren vises Danmarks "karakterer" på udvalgte områder, sammenholdt med nogle af de lande, vi normalt plejer at sammenligne os med. Det fremgår, at vi samlet set ligger lavere end Finland, Holland, Sverige, Østrig, Tyskland, England og Norge. Tallene skal læses således, at 1 point angiver den laveste score, mens 5 point angiver den højeste.
Statens Institut for Folkesundhed, SDU er national partner i projektet og har stået for at koordinere den danske besvarelse af de mange spørgsmål og data, der ligger til grund for undersøgelsen.
Læs mere påStatens Institut for Folkesundheds hjemmeside her