Brystkræftgen hos mødre kan give sønner prostatakræft nyhed

Trehundrede mænd, hvis mødre, bedstemødre eller søstre bærer kræftgener for bryst- og æggestokkræft, har deltaget i en omfattende screeningsundersøgelse for prostatakræft. Resultatet viser, at 11 af mændene havde kræftsygdommen. Det er nu påvist, at brystkræftgener, giver mænd en øget risiko for prostatakræft.

Gentest kan afsløre kræft

Den gode nyhed er, at den nye viden gør, at man for fremtiden kan tilbyde at genteste de mænd, som er i risikogruppen. På den måde kan man i tide opdage, om de er bærere af det forkætrede kræftgen eller ej, og tilbyde de uheldige årlige undersøgelser for prostatakræft. Samtidig er der ny medicin på vej til netop de patienter, som har det særlige kræftgen, og forskerne håber, at det på længere sigt vil revolutionere behandlingen.

1700 mænd skal screenes over 5 år

Resultaterne af screeningerne på de første 300 patienter er så valide, at forskerne nu er sikre på, at tidlig screening betyder, at man opdager forstadier til prostatakræft. Man screener for det særlige PSA-antigen (prostataspecifikt antigen) i blodet én gang om året. Når forskningsprojektet er helt afsluttet, vil 1700 mænd være blevet screenet i en femårs-periode.

Danske og internationale forskere bag cancerprojektet

Den nye forskning i udviklingen og diagnosticeringen af prostatakræft hos mænd fra familier med arvelig bryst- og æggestokkræft har Urologisk Afdeling på Fredericia Sygehus og Klinisk Genetisk Afdeling på Vejle Sygehus en stor andel i. Professor Palle Osther, Fredericia Sygehus, og lægelig direktør Dorthe Crüger har sammen med forskere i England og Australien været med til at starte det internationale projekt, og de har netop fået publiceret deres forskningsresultat i det højt estimerede forsknings-tidsskrift British Journal of Urologi International.

Læs artiklen her