Cannabis-medicin hjælper multipel sklerose-patienter nyhed

Lægemiddel mod multipel sklerose-spasticitet er blevet testet på 300 personer i Tyskland med positive resultater. Medicinen indeholder udtræk fra cannabis, der reducerer muskelstivhed og kramper hos patienterne. Dansk læge vil have lægemidlet ud til flere danskere, der lider af multipel sklerose.

Cannabis-mundspray letter hverdagen for multipel sklerose-patienter

Lægemidlet Sativex er om muligt kontroversielt, fordi det indeholder cannabis, men ifølge en ny undersøgelse fra Tyskland har det en positiv effekt hos patienter med multipel sklerose (MS). Hos mere end fire ud af ti MS-patienter med moderat til kraftig spasticitet blev spasticiteten reduceret med 20 procent eller mere efter en måneds behandling med cannabis-medicinen.

Læs også: Omega 3-tilskud hjælper ikke på MS

Medicinen tages via en mundspray og efter tre måneders behandling var den moderate eller kraftige spasticitet reduceret med mindst 30 procent.

- En forbedring af rating-skala NRS med mindst 30 procent efter tre måneder betragtes som klinisk relevant. For patienter betyder det mindre søvnforstyrrelser på grund af kramper, færre smerter og forbedret blærekontrol og øget evne til at udføre simple daglige aktiviteter og større generel mobilitet, siger professor Peter Flachenecker, der har ledet den tyske undersøgelse.

Dansk glæde

I undersøgelsen, der bliver kaldt MOVE2, fulgte Peter Flachenecker 300 tyske MS-patienter, som i dagligdagen fik cannabis-medicinen ved siden af deres almindelige behandling mod MS. De 300 patienter havde ikke haft gavn af anden spasticitetsbehandling.

Sativex er godkendt i Danmark, hvor godt 10.000 lider af multipel sklerose. MS-spasticitet er muskelstivhed, der kan komme i kramper, og er et af de hyppigste symptomer ved MS.

Læs også: Symptomer på multipel sklerose

Overlæge Peter Vestergaard Rasmussen fra neurologisk afdeling på Aarhus Universtitetshospital er glad for at se en undersøgelse fra den virkelige verden langt fra fra de kliniske testcentre.

Håber på dansk udbredelse

- Det positive ved MOVE2 er, at studiet genbekræfter de effektdata, som allerede foreligger fra de kliniske undersøgelser, i form af ’real life’-dokumentation blandt en stor gruppe tyske patienter, som er gået i løbende behandling for deres spasticitet, siger Peter Vestergaard Rasmussen.

Han håber, at MOVE2-undersøgelsen vil få flere danske læger til at foreslå cannabis-medicinen til deres MS-patienter.

- Jeg forventer på den baggrund, at MOVE2 resultaterne kan være med til at bestyrke begrundelsen for at prøve Sativex hos flere danske MS patienter, der lider af spasticitet, siger Peter Vestergaard Rasmussen.

Indtil videre kan MS-patienter i Tyskland, Storbritannien og Spanien også få tilbudt cannbis-medicinen.

Læs også: Test kan opdage multipel sklerose ni år før første symptomer