Dagligt forbrug af light sodavand kan føre til fedme nyhed

Ifølge et nyt studie, kan indtaget af større mængder light sodavand fører til øget mave fedt samt øge risikoen for hjertekarsygdomme.


Dagligt forbrug af light sodavand kan føre til fedme.

I forsøget på at reducere sukkerindtaget, vælger mange mennesker at drikke light sodavand fremfor almindelig sodavand. Undersøgelser viser, at der i de seneste tre årtier er sket en stigning i brugen af kunstige sødemidler og light sodavand. I samme periode har man også observeret en markant stigning i antallet af overvægtige personer.

Førhen har størstedelen af de studier, som har undersøgt indtaget af light sodavands effekt på helbredet, koncentreret sig om teenagere og unge voksne, men det nye studie som er udført på University of Texas Health Science Center i San Antonio har valgt at fokusere på en anden aldersgruppe. ”Vores studie har til formål at udfylde den manglende viden omkring helbredseffekterne ved indtag af light sodavand hos individer på 65 år eller ældre.” forklarer hovedforfatter Sharon Fowler.

Forskerne bag studiet anvendte data fra en stor dataindsamling i San Antonio, USA. Dataindsamlingen med navnet San Antonio Longitudinal Study of Aging har bidraget med oplysninger på 749 amerikanere. Deres indtag af light sodavand, taljemål, højde og vægt blev målt ved starten af undersøgelsen, og blev løbende opdateret undervejs i en 9,4 årige periode.

Ved at analysere datamaterialet fandt forskerne ud af, at personer, der drak light sodavand på daglig basis, mere end tredoblede deres taljemål i forhold til de personer der intet light sodavand drak. Studiets resultater viste følgende stigninger i taljemål efter den 9,4 årige studieperiode:

  • 2 cm hos de personer der ikke drak light sodavand
  • 4,7 cm hos personer der sommetider drak light sodavand
  • 8 cm hos personer der dagligt drak light sodavand

Fowler konkluderer at ”et øget indtag af light sodavand er associeret med en stigning i fedtet omkring maven, hvilket kan fører til hjertekar- og stofskiftesygdomme” og anbefaler, at ældre som ofte drikker light sodavand, sænker deres forbrug, især hvis de i forvejen har en øget risiko for hjertekarsygdomme.