Danskerne udskifter tandbørsten for sjældent nyhed

Tandbørsten bør udskiftes regelmæssigt. Gamle og slidte tandbørster børster mindre effektivt hvilket øger risikoen for tandkødsbetændelse, paradentose og caries, ligesom forekomsten af sundhedsskadelige bakterier stiger markant på gamle tandbørster. Men salgstal viser, at danskerne i gennemsnit kun køber ny tandbørste et par gange om året.

Danskerne udskifter ikke tandbørsten ofte nok

For at opretholde en sund mundhygiejne bør man udskifte sin tandbørste regelmæssigt, inden børsterne slides helt ned. Det varierer fra person til person, hvor hurtigt tandbørsten slides ned, men, ifølge tandlæge Carsten Blok, er en god tommelfingerregel, at tandbørsten skal udskiftes ca. hver tredje måned samt efter sygdom som fx influenza.
Men danskerne er generelt alt for dårlige til at få udskiftet tandbørsten. De senest offentliggjorte salgstal fra AC Nielsen Company viser, at danskerne i gennemsnit kun køber nye tandbørster 2,27 gange årligt per person.
Carsten Blok, tandlæge og ejer af Palæklinikken, mener, at det er et problem, at danskerne ikke udskifter deres tandbørste oftere:

-En gammel og slidt tandbørste kan ikke børste lige så effektivt som en ny tandbørste, og det kan blandt andet føre til betændelse i tandkødet, paradentose og flere huller i tænderne. Derfor er det vigtigt at skifte tandbørsten ud ca. hver tredje måned for at opretholde en god mundhygiejne

Læs også: Sådan får du en god mundhygiejne

Dette understøttes af tidligere offentliggjorte undersøgelser i The Journal of Clinical Dentistry, der viser, at tandbørsten efter tre måneder er så nedslidt, at tandbørstens effekt forringes med op til 30 pct. De nedslidte og bøjede børstehår gør det sværere at fjerne plak fra tænderne og at komme ordentligt ind i krogene og mellem tænderne.

Tandbørsten udgør en smittefare

Den gamle tandbørste kan også udgøre en sundhedsrisiko. Hver gang vi børster tænder, overfører vi hobevis af bakterier til tandbørsten. Et studie foretaget på Yenepoya Dental College i Indien i 2009 viste, ifølge Indian Journal of Dental Research, en kraftig stigning i forekomsten af bl.a. streptococcus mitis, streptococcus mutans, streptococcus sanguis, streptococcus milleri og candida på tandbørster allerede efter blot en måneds brug. Derudover spreder bakterier sig nemt på et varmt og fugtigt badeværelse:

- Den våde tandbørste skaber optimale betingelser for bakteriernes vækst og trivsel, ligesom bakterierne nemt spreder sig fra tandbørste til tandbørste, når hele familiens tandbørster står opbevaret i samme tandkrus. Influenza, herpes og andre smitsomme sygdomme kan derfor sprede sig fra et familiemedlem til resten af familien via tandbørsterne, hvis ikke man husker at udskifte tandbørsten jævnligt samt efter sygdom, fortæller Carsten Blok.


Læs også: Smertefri paradentode-behandlinge

Ny oplysningskampagne: Husk lige at skifte tandbørsten

Danskerne er efterhånden klar over, at de bør bruge tandtråd. Men mange glemmer, at en regelmæssig udskiftning af tandbørsten også er stor betydning for opretholdelsen af en sund mundhygiejne. Derfor tager Aquafresh nu initiativ til en ny oplysningskampagne, som skal sætte fokus på mundhygiejne og betydningen af at udskifte tandbørsten regelmæssigt.

Ud over at gøre danskerne opmærksomme på konsekvenserne ved ikke at udskifte tandbørsten, tager Aquafresh også kontakt til samtlige tandlæger i Danmark, og opfordrer dem til at minde deres patienter om, at tandbørsten bør udskiftes med jævne mellemrum.