Danskernes viden om diabetes er skræmmende nyhed

47 procent af danskerne ved ikke, at type 2-diabetes ofte går i arv. Den mangel på helt basal viden om en af Danmarks folkesygdomme kan koste liv. Diabetesforeningen sætter derfor en ny kampagne i søen på Verdens Diabetes Dag.

Har du diabetes uden at vide det?

Det er skræmmende læsning, når man kigger i tallene fra Diabetesforeningens seneste rundspørge. Næsten halvdelen af danskerne ved ikke, at type 2-diabetes i den nærmeste familie øger ens risiko for at få den kroniske sygdom.

Derfor sætter Diabetesforeningen sammen med 80 apoteker i dag fokus på arveligheden i kampagnen ”Er der diabetes i din familie?”. Har man en forældre eller en søskende med type 2-diabetes, så øges risikoen for selv at få sygdommen med 40 procent. Har begge forældre diabetes øges risikoen med 80 procent.

Læs også: Disse fem madvarer hjælper mod diabetes


- Når vi sætter fokus på diabetes og arvelighed i vores kampagne på Verdens Diabetes Dag, så er det i høj grad for at få folk til at gå til lægen og blive testet, hvis de har diabetes i familien, siger Malene Bagger, chef for Forskning & Viden i Diabetesforeningen, i en pressemeddelelse.

Du kan selv forebygge diabetes

Selv om man har en diabetiker i den nærmeste familie, så behøves det ikke at ramme en selv. I bedste fald kan man forebygge sygdommen, og der er generelt gode chancer for at udskyde diagnosetidspunktet til senere i livet.

- Det nytter at gøre noget og ændre sin livsstil, også selv om man har det i generne, siger Malene Bagger.

Læs også: Forebyggelse af type 2-diabetes

Arvelighed spiller en vis rolle, men type 2-diabetes er en meget kompleks sygdom. Det er dog for langt de flestes vedkommende en usund livsstil, der udløser sygdommen.

Livsfarlige følgesygdomme

På ti år er antallet af diabetikere fordoblet i Danmark til nu 290.000 personer. Diabetesforeningen skønner, at yderligere 245.000 danskere går rundt med type 2-diabetes uden at vide det.

Læs også: Derfor hjælper gamle grøntsagssorter diabetespatienter

- Sygdommen rammer i dag stadig flere yngre mennesker, også folk i 30 og 40 års-alderen, siger Henrik Nedergaard, administrerende direktør i Diabetesforeningen.

Det farlige ved type 2-diabetes er især følgesygdomme som blodpopper, nyresvigt, amputationer og blindhed, som både kan være stærkt invaliderende og nedsætte livskvaliteten betydeligt.

Læs også: Sådan skal du gå for at få blodsukkeret ned