Decembers alkoholsalg falder nyhed

De seneste tre år er der blevet langet stadig mindre alkohol over disken i de danske supermarkeder, kiosker og på tankstationer i december. Samtidig er alkoholsalget i grænsehandlen ikke steget. Det skyldes en stadig mere udbredt connaisseur-kultur og fokus på sundhed i Danmark, mener professor.

Vi køber mindre alkohol i december

I årets sidste måned har medarbejderne i de danske supermarkeder og kiosker traditionelt set travlt med at fylde op på vin- og ølhylderne. De seneste tre år har de imidlertid været knapt så stressede i julemåneden.

Salget af øl, vin og spiritus er støt faldet med næsten fem procent i dagligvarebutikker, kiosker og på tankstationer i december over de seneste tre år. Det viser tal fra analysebureauet Nielsen. Ifølge SKATs opgørelser, er decembers alkoholsalg i grænsehandlen heller ikke steget i samme periode.

Kræsne connaisseurs

Søren Askegaard, der er professor i forbrugsstudier ved Syddansk Universitet, mener, at de faldende salgstal har to mulige årsager.

- Den ene er en øget kulturel kapital omkring øl og vin og i nogen grad spiritus – vi er blevet mere kræsne om, hvad vi drikker. Det skal være god kvalitet, og vi skal købe det på en måde, hvor vi får noget at vide om produktet, der skal have en historie bag sig, siger Søren Askegaard.

Læs også: Hvad ved du om alkohol - 5 hurtige råd


Han mener, der er gået ’connaisseur-ship’ i danskernes alkoholforbrug, og at vinhandlerne og mikrobryggerierne lever godt på den tendens.

- Det flytter noget af efterspørgslen fra supermarkedskæderne over i specialbutikker, hvor man få feedback på ens connaisseur-ship, som man gerne vil opbygge, siger Søren Askegaard.

Sundhedsfokus gennemsyrer hverdagen

Samtidig har der været et kæmpe fokus på sundhed i det danske samfund de seneste 10 år. Politikere, fagpersoner og kampagner er lykkedes så godt, at danskerne selv tænker på sundhedsaspektet i mange af dagens gøremål.

- De seneste mange år har været én stor sundhedskampagne. Det er ikke kun kommet fra regeringens side men er blevet en helt offentlig diskurs, og alle optaget af det. Og en af de ting, som vi godt ved, at vi kunne skære i, er alkoholforbruget, siger Søren Askegaard.

Læs også: Kudzu planteekstrakt dæmper trang til alkohol

Han har undersøgt forbrugernes syn på madvarer og sundhed, og resultatet viste, at 80 procent af deltagerne tænker på sundhed i forbindelse med den mad, de spiser. Hvis danskerne tænker på samme måde om deres alkoholforbrug, kan det også hænge sammen med det faldende alkoholsalg er faldet i december.

Lidt men godt

- For dem er sundhed en væsentlig værdi, og det er med til at give livskvalitet. Nogle forfølger det med meget kvalitet i stedet for kvantitet. De skærer ikke det usunde væk, men for dem handler det om lidt god chokolade fremfor fire Mars-barer, og lidt sovs med fløde i stedet for meget sovs med meget magarine, før det smager af noget, siger Søren Askegaard.

Derudover er der dem, der tænker ernæringskorrekt og kun spiser fedfattigt og med mange vitaminer og mineraler, og så er der en gruppe, som tænker sundhed ind i hverdagen ved at spise afbalanceret.

Det største fald i salget inden for alkohol er på rødvin, hvor butikkerne har solgt 7,2 procent mindre, mens mængden af solgt hvidvin er steget. Hvidvin udgør dog kun cirka 25 procent af det samlede vinsalg i Danmark.