Det blå EU-sygesikringskort giver ikke fuld dækning nyhed

EU-sygesikringskortet dækker i store dele af Europa, men giver dig kun ret til behandling på lige fod med borgerne i det pågældende land. Det kan give store regninger, hvis du ikke har en privat rejseforsikring.

Skolernes sommerferie er begyndt, og danskerne rejser som aldrig før. Måske skal du til Sverige, Italien, USA eller et fjerde sted. Men er du ordenligt dækket, hvis uheldet er ude, og du bliver syg?

Rejser i EØS-lande

Det blå EU-sygesikringskort dækker i EU-lande, Norge, Lichtenstein, Schweiz og Island (EØS-lande). Husk at Tyrkiet ikke er et EU-land, så der er du ikke dækket.

Det kan bestilles på borger.dk og er gyldigt i fem år.

Du skal have det blå sygesikringskort med, hvis du opholder dig i et EU-land, Norgen, Island, Lichtenstein eller Schweiz i op til et år.

Det blå sygesikringskort dækker følgende:

  • Ferie
  • Ulønnet praktik
  • Au-pair-ophold
  • Studier i udlandet
  • Arbejder i udlandet og har en afgørelse om, at du er omfattet af dansk social sikring.

Offentlig sygesikring giver ikke gratis behandling

Det blå sygesikringskort er ikke lig med gratis behandling. Med det blå EU-sygesikringskort har du ret til behandling på lige fod med borgerne i det land, hvor du rejser. Det betyder, at du kan komme til at betale for behandlingen selv, hvis det er de vilkår, der også gælder for borgerne i landet. Desuden dækker det blå sygesikringsbevis kun offentlig behandling. Det vil altså sige, at EU-sygesikringsbeviset ikke dækker, hvis du bliver behandlet på et privat hospital.

Planlagt behandling, altså hvis du er taget til udlandet for at få behandling, dækker den offentlige sygesikring ikke. Den gælder heller ikke behandling, der med rimelighed kan vente, til du er tilbage i Danmark igen.

Hjemtransport

Hjemtransport er ikke omfattet af den offentlige sygesikring. Hvis du bliver så syg, at du er nødt til at tage til Danmark, er tranporten altså ikke dækket. I nogle lande dækker det blå sygesikringsbevis heller ikke sygetransport i landet. Vil du være helt sikker på ikke at få en ekstra regning, bør du tegne en privat rejseforsikring.

Hvis du skal tranporteres hjem fra Finland, Norge, Sverige eller Island gælder der andre regler. Her kan du få dækket merudgiften, hvis du bliver syg på din ferie, og hjemtransporten bliver dyrere af den grund.

På Grønland og Færøerne er din hjemtransport dækket, hvis du bliver syg på den første måned af rejsen. Det kræver også, at en SOS-læge har ordineret hjemtransporten.

Læs mere her: https://stps.dk/da/borgere/international-sygesikring/hjemtransport/

Rejser uden for EØS-lande

Hvis du rejser uden for EU-landene, Norge, Island, Lichtenstein og Schweiz (EØS-landene) er du ikke dækket af den offentlige sygesikring. Det betyder altså, at du selv skal betale alle udgifter til behandling, sygetransport og hjemtransport.

Skal du rejse uden for EØS-landene bør du altid tegne en privat rejseforsikring. Ellers kan du ende med enorme regninger, når du kommer hjem.

H2: Tegn din egen forsikring

Ofte kan det godt betale sig at tegne en privat rejseforsikring. De fleste private forsikringselskaber tilbyder også rejseforsikring. Hvis du ringer til dit forsikringsselskab, kan de fortælle dig, om du allerede har en rejseforsikring i din forsikringspakke. De kan hjælpe dig med at tegne en forsikring, der passer til din families behov.

Der er også forsikringsselskaber, der udelukkende tegner rejseforsikringer. Hos dem kan du købe en rejseforsikring, der udelukkende dækker den ferie, som du skal på. Hvis du ikke rejser så ofte, kan det tit godt betale sig at tegne en rejseforsikring, der kun dækker én ferie.