60.000 diabetespatienter på bivirkningstung medicin nyhed

220.000 danskere har type 2-diabetes og må sænke blodsukkeret med medicin. Men hvor medicinen burde hjælpe, får mange desuden svære bivirkninger. Hver tredje behandles nemlig med såkaldt SU-medicin, der ifølge Lægemiddelstyrelsen kan føre til faretruende lavt blodsukker - også kaldet hypoglykæmi.

Det oplever halvdelen af dem tegn på mindst en gang om måneden, viser en ny undersøgelse.

Dit blodsukker dykker, og din hjerne får ikke ilt og sukker nok. Du bliver svimmel og frygter at besvime uden at vågne op igen. Din diabetes-medicin er endnu engang skyld i, at du får faretruende lavt blodsukker - også kaldet hypoglykæmi. Den situation oplever næsten halvdelen af de type 2-diabetikere, der behandles med gammeldags SU-medicin, mindst en gang om måneden. Det viser en omfattende undersøgelse blandt 2.078 danskere med type 2-diabetes foretaget af Kompas Kommunikation.


Læs også om type 2 diabetes her

Faretruende lavt blodsukker med diabetes medicin

46% type 2-diabetikere, som udelukkende behandles med SU-medicin, oplever tegn på hypoglykæmi mindst én gang månedligtFor langt størstedelen af de 220.000 danskere, som lider af type 2-diabetes, er medicinsk behandling nødvendig.Selvom Lægemiddelstyrelsen advarer om, at medicintypen SU (sulfonylurinstoffer) kan medføre hypoglykæmi, behandles hver fjerde type 2-diabetiker (60.000 patienter) fortsat med den medicin. Lægerne har nemlig for vane at udskrive gammelkendte præparater, som de har erfaring med, og som er billige for patient og samfund.

Men nu viser en ny undersøgelse, at knap halvdelen af de SU-behandlede diabetespatienter (46 pct.) hver måned oplever tegn på hypoglykæmi. Det bør ifølge diabetes-læge fra Din Diabetesklinik, Per Warrer Petersen, tages alvorligt.

Udover ubehaget øges risikoen også for hjerterytmeforstyrrelser, åreforkalkning og blodpropper i hjerne, hjerte og ben. Ved alvorlige tilfælde af hypoglykæmi kræves ambulance- og lægehjælp.

- Der findes forskellige grader af hypoglykæmi hos type 2-diabetikere. Nogle oplever kun milde tegn, mens andre får mere alvorlige og hyppigere anfald. Det er vigtigt, at lægerne tager hypoglykæmi mere alvorligt ved bl.a. at spørge ind til det ved patienternes kontrolbesøg. Mange patienter fortæller nemlig ikke lægen, når de har oplevet hypoglykæmi, fortæller diabetes-læge fra Din Diabetesklinik, Per Warrer Petersen.

-Type 2-diabetikere bør måle deres blodsukker, hvis de har symptomer på hypoglykæmi. Hvis blodsukkeret er for lavt, bør de straks indtage både hurtigtvirkende sukker som fx druesukker og langsomt virkende sukker som fx rugbrød. Og så bør de tale med deres læge om, hvordan de helt kan undgå hypoglykæmi fremover,udtaler Per Warrer Petersen.


Læs også om symptomer og behandling af hypoglæmi - lavt blodsukker -her

Nye retningslinjer for behandling

Hypoglykæmi hos type 2-diabetikere skyldes hovedsageligt medicintyper som SU-medicin og insulin. Der findes endnu ikke alternativer til insulin. Men i deres nye retningslinjer anbefaler Dansk Selskab for Almen Medicin og Dansk Endokrinologisk Selskab, at praktiserende læger overvejer nye medicintyper som erstatning for den ældre SU-medicin, idet de nye medicintyper ikke giver hypoglykæmi.

Det glæder diabetikeren Poul Erik på 67 år, som løbende generes af hypoglykæmi:

- Rummet begyndte at sejle, og jeg blev bange. Hvis jeg ikke havde fået sukker hurtigt, var jeg nok besvimet. Jeg tænker tit på, hvornår det mon sker næste gang, fortæller han.