Alle eks-rygere opfordres derfor til at dele deres personlige rygestop-erfaringer.
Rekord i mislykkede rygestopforsøg
Hver fjerde dansker (24 pct.) over 18 år ryger stadig. Dog ønsker størstedelen af rygerne at droppe tobakken, og 7 ud af 10 rygere har faktisk forsøgt at stoppe med at ryge. Men selvom antallet af rygere er for nedadgående i Danmark , er det stadig svært at stoppe - og for mange rygere ender rygestopforsøg i tilbagefald.
Faktisk har danskerne nordisk rekord i mislykkede rygestop. Mens danske rygere, som har forsøgt at stoppe med at ryge, i gennemsnit har godt fem mislykkede rygestopforsøg bag sig, ligger svenskerne og finnerne på godt 4 forsøg, og de norske rygere er nede på tre mislykkede rygestopforsøg.
Eksrygere skal hjælpe rygerne med rygestop
Der findes mange kombinationer af metoder til at stoppe med at ryge. Rådgivning fra lægen eller rygestopinstruktøren, nikotinplastre, tyggegummi, rygestopmedicin samt motion, ændrede vaner i hverdagen og meget andet. Men hvordan er det reelt lykkedes de 1,5 mio. danske eks-rygere at komme rygningen til livs?
Mere end hver tredje dansker over 18 år (35 pct.) er i dag eks-ryger, og en ny kampagne vil tage udgangspunkt i deres succeshistorier for at finde frem til inspiration til de rygere, som ønsker at stoppe. Hermed bliver det tidligere åndsfæller, som skal hjælpe rygerne med at sætte et ’X’ foran deres rygerstatus, ved at dele ud af deres gode råd.
Vibeke Backer, astmaprofessor og overlæge på Lungemedicinsk Forskningsenhed på Bispebjerg Hospital, er en af eksperterne bag den nye kampagne. Hun mener, at eks-rygerne er de oplagte rygestop-ambassadører:
- Afhængighed af nikotin kan sidestilles med enhver anden afhængighed, og det kan være både fysisk og psykisk svært at lægge tobakken fra sig. Men folk, der tidligere har røget, ved hvad det drejer sig om og har prøvet afhængigheden på egen krop. Derfor kan eks-rygerne i virkeligheden være rigtig gode til at vejlede rygerne til et vellykket rygestop. Eks-rygere ved, hvad der hjalp netop dem, og deres råd sammen med en professionel faglig indsats vil øge muligheden for at rygestop kan lykkes, siger hun.
Kampagnen er støttet af Pfizer Danmark.
Kilder
- Danskernes Rygevaner 2011 (foretaget af Epinion for Sundhedsstyrelsen) s. 5
- http://www.lunge.dk/fakta-om-rygning
- Behandling af tobaksafhængighed – Anbefalinger til en styrket klinisk praksis (Udgivet af Sundhedsstyrelsen i 2011)s. 7
- Ipsos Health – Understanding Extreme Smoking Behaviours (Foretaget i Danmark, Norge og Sverige på vegne af Pfizer tabel om antal rygestopforsøg
- Danskernes Rygevaner 2011 (foretaget af Epinion for Sundhedsstyrelsen) s. 6