Ekstra søvn hjælper mod type 2-diabetes nyhed

Når vi sover for lidt bliver vi ikke kun trætte og irritable vi øger også risikoen for at udvikle hjerte-karsygdomme og type 2-diabetes. Forskningen viser, at man kan reducere risikoen for at udvikle type 2-diabetes, hvis man får indhentet den manglende søvn i weekenden.

Sov 10 timer i weekenden

Ti timers ubrudt søvn i weekenden kan forbedre din insulin følsomhed med 31 procent, det viser ny forskning fra Los Angeles Biomedical Research Institute ved the Harbor-University of California, Los Angeles, Medical Center.

En forsker gruppe ledet af endokrinolog Peter Liu har undersøgt en gruppe unge mænd, som over de sidste 5 år ikke har sovet mere end 6 timer om natten, og resultaterne som bliver præsenteret på det årlige møde for The Endocrine Society, som bliver afholdt i Californien.

Læs også: Type 2-diabetes.

Raske mænd testet på insulinfølsomhed

I forsøget har forskerne testet 19 raske mænd, som over de sidste 5 år ikke får sovet mere end 6 timer om natten i hverdagene. Mændene fik dog typisk sovet et par timer mere i weekenden.

Forskerne sikrede sig at forsøgspersonerne rent faktisk fik for lidt søvn i hverdagene, ved at overvåge deres søvnmængde op til forsøget.

De unge mænd blev installeret i et laboratorium i 3 dage og blev inddelt i 3 grupper. En gruppe fik lov til at sove i 10 timer i træk, en anden fik 10 timers søvn, men hvor de fik afbrudt søvnen regelmæssig og en tredje gruppe fik 6 timers uafbrudt søvn.

Samtidig fik alle tre grupper det samme at spise, så forskerne var sikre på at de havde ens blodsukker undervejs.

På fjerde dagen tog forskerne blodprøver og målte bl.a. på forsøgspersonernes insulinfølsomhed – altså hvor godt de kan regulere deres blodsukker. Lav insulinfølsomhed er en indikation på type 2-diabetes.

Læs også: Støj øger risikoen for type 2-diabetes.

Indhentet søvnunderskud sænker insulinfølsomheden hos raske

Resultatet viste, at de forsøgspersoner, som havde fået indhentet deres søvnunderskud med 10 timers uafbrudt søvn hver nat i forsøgsperioden, havde en forbedret deres insulinfølsomhed med 31 procent i forhold til de testpersoner, som kun havde fået 6 timer søvn.

- Den gode nyhed er, at ved øge antallet af sovetimer, så kan voksne mænd , som i lange perioder ikke får sovet nok på hverdage, forbedre deres insulinfølsomhed siger Læge Peter Liu til AAAS.org.