Elektriske impulser baner vej for kemomedicinen
Det lyder ganske logisk, når overlæge Julie Gehl fra Herlev Hospital fortæller om elektrokemoterapi; en behandling, hun selv er en af pionererne bag.
Korte elektriske impulser sendt ind i en kræftsvulst giver cellernes skjold, cellemembranerne, et chok. Det får membranen til at sprække, så der nogle få minutter bogstavelig talt er hul igennem ind til deres kerne, hvor deres arvemateriale ligger.
Og så er der fri passage til kemomedicinen, der pludselig kan ramme kræftcellerne 300 gange hårdere end ellers, og splitte deres dna ad.
Elektrokemoterapi har kæmpe potentiale
Hidtil er elektrokemoterapi blevet brugt på omkring 80 patienter i et fælles europæisk studie, med en succesrate på 73%. Patienterne i studiet havde alle kræftsvulster i huden på op til tre centimeter.
Nu har Julie Gehl og hendes kolleger taget skridtet videre; i to forsøg tester de, om behandlingen kan bruges mod svulster, der sidder inde i kroppen, og om også svulster større end tre centimeter kan kvæles med kombinationen af strøm og kemomedicin.
Viser behandlingen sig effektiv, er der store perspektiver.
- Metoden har et kæmpe potentiale. Der kan på længere sigt være tale om et bredt anvendeligt middel mod kræftsvulster siger Julie Gehl.