En ny variation af super resistent gonoré breder sig hastigt 05-01-2016 nyhed

Foto viser et udstrygningspræparat fra udflåd fra urinrøret. De store, røde prikker er kerner i hvide blodlegemer (såkaldte granulocytter), som udgør hovedbestandelen af pus (Sundhedsmyndigheder i nabolande advarer om ny type gonoré som ikke kan behandles.

En ny variation af super resistent gonoré breder sig hastigt

En ny type super resistent gonoré blev konstateret i USA i løbet af 2015 og er nu også konstateret i England.

I midten af 2015 gik Centers of Disease Control and Prevention i USA ind i sagen med nye retningslinjer.

Udbruddene som nu er konstateret i England har fundet sted i midt England og de har vist sig at være resistente overfor den kendte behandling mod gonoré.

Samtlige tilfælde diagnosticeret i England er overført ved heteroseksuel kontakt.

Gonoré har i årevis været resistent overfor penicillin og er i nyere tid behandlet med en kombination af to forskellige antibiotika: ceftriaxone and azithromycin.

Den nye type gonoré er resistent overfor azithromycin og er derfor indtil videre ikke mulig at behandle.

De engelske sundhedsmyndigheder har indskærpet de praktiserende læger ekstra årvågenhed overfor medicinering af gonoré da det er blevet konstateret at online apoteker har solgt kun den ene halvdel af behandlingen til patienter.

Men patienter som kun får den ene del af den kombinerede antibiotikabehandling risikerer at udvikle resistens, og det er muligvis årsagen til at der nu er konstateret resistens over antibiotikummet azithromycin.

Det er ikke klart om den resistente gonoré har nået Danmark. Den offentlige sundhedsportal Sundhed.dk oplyser intet om denne nye type gonoré. Sundhedsguiden.dk er i kontakt med Sundhedstyrelsen for at finde ud af om denne nye resistente gonoré er konstateret i Danmark.

Kilde: http://www.bbc.com/news/health-35153794

Bakterien overføres ved kontakt mellem slimhinder og den eneste beskyttelse er at bruge kondom under samleje og specielt når det drejer sig om en ukendt partner, og det er vigtigt at være opmærksom på korrekt anvendelse af kondomet under hele samlejet.

Gonoré infektion optræder også i endetarmen og bakterien kan sidde i svælget på mandlerne og overføres ved oralsex.

Ved mistanke om smitte med gonoré skal man hurtigst muligt søge læge eller henvende sig til et af de offentlige kliniksteder.