Kun få danskere bliver behandlet for dødelig kolesterolsygdom nyhed

Arveligt forhøjet kolesterolindhold i blodet fører til tidlig hjertesygdom. Tilstanden er overset og ubehandlet i stort set hele verden - også i Danmark, og det selvom sygdommen er farlig, men nem at diagnostisere og behandle. Det konkluderer en konsensusrapport fra the European Atherosclerosis Society. I Danmark er kun ca 5 procent af alle med sygdommen diagnosticeret.

En ny konsensusrapport dokumenterer massiv underdiagnosticering og underbehandling af arveligt forhøjet kolesterol i blodet – såkaldt familiær hypercholesterolæmi – i stort set alle verdens 200 lande. De eneste undtagelser er Holland og Norge.

Kun 5 procent af alle danskere med familiær hypercholesterolæmi er i behandling

I hele verden anslås det, at der er mellem 14 og 34 millioner mennesker med familiær hypercholesterolæmi. I Danmark er tallet mellem 11.000 og 28.000 mennesker. Disse tal er baseret på den store Herlev/Østerbro-befolkningsundersøgelse, men kun 500 personer i Danmark, er fundet og i behandling

Læs også: Hvad er hyperkolesterolæmi


–I de fleste af verdens lande er det ukendt, hvem der har familiær hypercholesterolæmi. Det betyder, at tilstanden først bliver opdaget, når personen får en hjertesygdom eller pludseligt dør i en alt for ung alder. Det er en sundhedsmæssig falliterklæring, når man tænker på, hvor nemt sygdommen kan forebygges, siger Børge Nordestgaard, klinisk professor ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet og overlæge på Herlev Hospital i en pressemeddelelse fra Københavns Universitet. Børge Nordestgaard. Han er hovedforfatter på den nye konsensusrapport, som er offentliggjort i European Heart Journal.

– I den almindelige befolkning har mellem 1 ud af 200 personer og 1 ud af 500 personer arvet sygdommen familiær hypercholesterolæmi. Det gør sygdommen til den hyppigste arvelige og dødelige sygdom, hvor der er en sikker og billig behandling i form af statiner til kolesterolsænkning. Statiner har få bivirkninger, som er til at overse, når man har stærkt forhøjet risiko for alvorlig hjertesygdom, siger Børge Nordestgaard.

– I Holland og Norge har man fundet de fleste mennesker med familiær hypercholesterolæmi, og de bliver tilbudt kolesterolsænkende behandling med statiner. I Danmark anslås det, at kun omkring 500 personer med familiær hypercholesterolæmi er fundet og behandlet tilfredsstillende, siger Børge Nordestgaard.

Diagnosen familiær hypercholesterolæmi er nem at stille

Diagnosen familiær hypercholesterolæmi er nem at stille og kræver ud over måling af kolesterol kun spørgsmål om tidlig hjertesygdom i familien. Et kolesteroltal over 8 mmol/L hos en voksen eller over 6 mmol/L hos et barn bør straks vække mistanke, og diagnosen kan bekræftes af en gentest.

–Det er overraskende og sørgeligt at selv rige lande med udviklede sundhedsvæsener ikke formår at hjælpe disse mennesker. Det skyldes ikke økonomi, da sygdommen er både billig og nem at diagnosticere og behandle, siger professor John Chapman. Han er medforfatter på rapporten og professor ved Pitie-Salpetriere universitetshospitalet i Paris.

Rapporten er for nylig publiceret i det anerkendte tidsskrift European Heart Journal, læs den her


Læs Pressemeddelelsen fra Købehavns Universitet her