Flammehæmmer bør ikke bruges i legetøj
Børn kan samlet set optage skadelige mængder af flammehæmmeren Tris(2-chloroethyl)phosphate (TCEP). Det vurderer EU's videnskabelige komite for sundheds- og miljørisici, SCHER. Komiteen konkluderer derfor, at flammehæmmeren ikke er sikker at bruge i legetøj.
- SCHER har set på den samlede mængde af stoffet, som børn kan blive udsat for. Og det viste sig, at både små og store børn i deres hverdag bliver udsat for TCEP i så høje koncentrationer, at yderligere bidrag fra legetøj vil udgøre en risiko for børnene, siger Rikke Bille, test-koordinator i Informationscenter for Miljø & Sundhed.
Små børn er mest udsat for TCEP
Især små børn under tre år kan komme i kontakt med stoffet via legetøj. Børnene sutter nemlig ofte på legesagerne, og TCEP frigives let fra legetøjet til spyt.
- Der er tale om et meget problematisk stof, som bl.a. kan skade forplantningsevnen og forbindes med en øget risiko for kræft. Det er derfor fornuftigt at begrænse børns udsættelse for det, forklarer Rikke Bille.
Læs også: Miljøgift i poser med popcorn ødelægger vaccinationen af børn.
TCEP damper af og findes i støv
TCEP er blandt andet fundet i polyurethan skum, som f.eks. kan bruges i legetøj, møbler og puslepuder. Her kan stoffet afdampe, og derfor findes flammehæmmeren også i støvet i hjemmet.
I forhold til voksne er børn ekstra udsat for kemikalier fra indeklimaet både hjemme og i daginstitutionen. De leger nemlig ofte på gulvet, hvor støvet lægger sig og hvirvler rundt. Også i bilen kan børnene blive udsat for stoffet. I 2011 blev TCEP f.eks. fundet i autostole.
Flammehæmmeren findes som forurening i naturen og kan derfor også ende op i vores mad.
Benyttes stort set ikke i legetøj fra EU
Ifølge oplysninger, som legetøjsindustrien har givet EU kommissionen, anvendes TCEP stort set ikke i legetøj, der produceres i EU. På grund af stoffets skadelige effekter har producenterne valgt at bruge andre kemikalier. TCEP kan dog findes i importeret legetøj.
- Selvom de store europæiske producenter tilsyneladende er gået væk fra at bruge flammehæmmeren, er det ingen garanti for, at legetøj på det danske marked er uden TCEP, siger Rikke Bille. Hun henviser til, at Forbrugerrådet i en test fra 2010 fandt stoffet i en legetøjstunnel fra Brio.