Forskerne og Hjerteforeningen har hidtil anslået, at antallet af danskere, der lever med en hjertekarsygdom var 320.000 danskere. Men det tal viser sig nu at være alt for lavt.
Flere overlever blodprop med med dårligere livskvalitet
Den nye analyse viser, at antallet af mennesker, der lever med en hjertekarsygdom i dag, er 420.000 mennesker, hvilket er 30 procent flere end hidtil antaget. I 2020 vil der være 60.000 flere, svarende til, at i alt 480.000 mennesker lever med en hjertekarsygdom. De nye tal for prævalensen af hjertekarsygdomme understreger behovet for regionernes og kommunernes sundheds- og rehabiliteringsplanlægning.
Læs også: Her er de mest almindelige hjertekarsygdomme.
- Dødeligheden af hjertekarsygdomme er faldet over en årrække. Det skyldes ikke mindst forbedrede behandlingsmetoder, at de fleste i dag overlever en blodprop, hvis de bliver behandlet i tide. Derfor er der mange flere, der overlever, og lever med en hjertekarsygdom i dag. Risikoen for tilbagefald og nye blodpropper stiger dog markant, hvis man tidligere har været ramt af en blodprop, ligesom livskvaliteten forringes væsentligt. Derfor er det så vigtigt, at hjertepatienten følger den behandling, som er foreskrevet af lægen, og lærer at leve med hjertekarsygdommen, understreger Hjerteforeningens formand, professor, dr. med. Peter Clemmensen på Hjerteforeningens hjemmeside.