Ny sclerosemedicin klar i foråret
Novartis fik fredag den 21. januar 2011 ”positive opinion” fra det europæiske lægemiddelagentur (EMA) for Gilenya (fingolimod) til behandling af sclerosepatienter. Det er derfor kun et spørgsmål om tid, førend den første kapselbehandling kan fås i Danmark. Novartis arbejder sammen med myndighederne om at kunne gøre Gilenya tilgængeligt for de danske patienter sent på foråret.
Sclerosepatienter får færre attakker
De anerkendte, videnskabelige studier, som har dannet grundlag for ”positive opinion”, har bevist, at
- Gilenya i sammenligning med standardbehandlingen reducerer antallet af scleroseangreb (attakker) med 52 pct.
- Antallet af læsioner i hjernen set på MR-scanningen reduceres
- Tiden uden permanente neurologiske symptomer forlænges
Gilenya vil blive godkendt til behandling af sclerosepatienter, som ikke responderer tilstrækkeligt på standardbehandling af sclerose (dvs. patienter, som har oplevet mindst et attak inden for tolv måneder trods behandling) samt patienter, som har høj sygdomsaktivitet.
God nyhed til sclerosepatienter
Herhjemme i Danmark glæder professor og leder af Dansk Multipel Sklerose Center på Rigshospitalet Per Soelberg Sørensen sig på de mange sclerosepatienters vegne:
- Med den udtalelse, der er kommet fra EMA, er der mange sclerosepatienter, der kan se frem til at få tilbudt en alternativ behandling, som er både mere effektiv end standardbehandlingen, og som kan indtages ved blot at sluge en kapsel. Det vil være de patienter, der med den nuværende medicinering ikke reagerer tilstrækkeligt på behandlingen. Så det her er virkelig gode nyheder for dem, siger Per Soelberg Sørensen.
Farvel til et liv med nåle
For de sclerosepatienter, der kan få tilbudt behandlingen, er det næsten ligeså vigtigt – eller måske endda vigtigere – at den nye behandling kan betyde et farvel til et liv med op til flere ugentlige indsprøjtninger, som kan være både smertefulde, grænseoverskridende og besværlige. Det kan 39-årige Sarah Søndergaard, som håber på at få tilbudt den nye behandling, skrive under på:
- Selvom jeg er i behandling, får jeg stadigvæk attakker, og jeg har faktisk svært ved at huske, hvornår jeg sidst havde et attak, fordi de er så voldsomme. Men jeg er mærket af dem, fordi jeg imellem attakkerne oplever at have føleforstyrrelser i venstre side, som gør, at jeg nogle gange bliver så træt, at jeg går halvskævt. Derudover vil det virkelig være som at komme i himlen at kunne nøjes med at sluge en kapsel. I øjeblikket skal jeg have tre sprøjter om ugen, som kræver en dyb indånding hver gang, og som jeg nogle gange må have min mand til at give mig, fordi jeg ikke selv kan. Og så er der selvfølgelig også de influenzalignende eftervirkninger, som man tit må tage med den efterfølgende dag, som ville være rare at slippe for, konstaterer Sarah Søndergaard, som fik konstateret sclerose for ti år siden.
For patienterne vil et skifte fra sprøjte til kapsel nemlig også betyde, at generne, som er specifikt forbundet med at sprøjte sig, kan undgås. Det drejer sig især om influenzalignende tilstande, som ofte medfører ugentlige sygedage.