Flourstoffer kædes til fedme nyhed

Nye studier tyder på, at hverdagskemikalier kan bidrage til mængden af fedt i kroppen. En ny dansk undersøgelse viser, at fluorstoffet perfluoroctansyre (PFOA) kan have hænge sammen med overvægt hos piger i 20 års-alderen, som blev udsat for stoffet i fostertilværelsen.

PFOA forstyrrer piger

1000 danske kvinder deltog i undersøgelsen, hvor de fik taget en blodprøve, imens de var gravide. Nu 20 år senere er deres børn blevet undersøgt for, om de er overvægtige. De piger, hvis mødre havde de højeste koncentrationer af PFOA i blodet under graviditeten, blev oftere overvægtige som 20-årige end de andre piger i undersøgelsen.

Forskerne fandt ikke en lignende sammenhæng for sønnerne. Det kan skyldes, at der er forskel på, hvordan piger og drenges hormonsystem udvikles og fungerer. Men det kan også være, at overvægt først vil vise sig senere i livet for mænd.

Læs også: Miljøgift i poser med popcorn ødelægger vaccinationen af børn.

Kemiske stoffer snyder kroppen til at blive tyk

Udover de polyfluorerede stoffer mistænkes også andre stoffer for at snyde kroppen til at blive tykkere. Det er set for lægemidler, sprøjtemidler og kemikalier, som vi støder på i vores hverdag. Et eksempel er ftalater.

Kemikalierne påvirker kroppens naturlige signaler, f.eks. om hvor mæt eller sulten man er. Hvornår og hvordan man bliver tykkere, afhænger blandt andet af selve stoffet, koncentrationen, tidspunktet for udsættelse, og om man er dreng eller pige.

Nogle stoffer kan påvirke voksne, så de får mere fedt. Andre stoffer kan påvirke fostre og børn, så de får mere kropsfedt, når de bliver ældre.

Men stadig er der meget om disse fedme-stoffer, som forskerne ikke ved.

Læs også: Polyfluorerede stoffer i emballage kan smitte af på fødevarer.

Sådan kan du undgå flourstoffer

Vil du gerne formindske din udsættelse for fluorstoffer, anbefaler informationscenter for Miljø og sundhed bla.:

  • Bruge svanemærket mad- og bagepapir, da det er uden fluorforbindelser.
  • Spise mindre fastfood, da det kan være pakket ind i papir og pap, som er behandlet med stofferne.
  • Undgå engangsemballage, som har lang kontakttid med fødevarer, eller som skal varmes op sammen med fødevaren. Ikke al engangsemballage er behandlet med fluorstoffer, men det er ikke til at se, hvad der er - og hvad der ikke er.
  • Undgå at spise popkorn, som poppes i mikrobølgeovn. En undersøgelse fra 2008 viste, at nogle mikroovns-popkorn indeholdt polyfluorerede stoffer.