For meget fjernsyn kan blive din død nyhed

Når man kommer hjem efter en lang hård arbejdsdag, er der intet bedre end at kaste sig på sofaen foran fjernsynet. Men vær varsom med at ligge der for længe. En ny undersøgelse viser nemlig, at dem som dagligt ser 3 timers fjernsyn eller mere, dør tidligere en andre.

For meget fjernsyn øger dødeligheden

Undersøgelsens resultater viste, at deltagere der så 3 timers fjernsyn om dagen eller mere, havde 50% større risiko for tidlig død sammenlignet med deltagere, der kun så fjernsyn 1 time eller mindre om dagen.

Tidligere forskning har også fundet en sammenhæng mellem stillesiddende adfærd og en øget risiko for en lang række helbredsproblemer. Tidligere har sundhedguiden.dk skrevet om den skadelige effekt af stillesiddende arbejde.


Ifølge forskerne er disse resultater væsentlige, da en stillesiddende adfærd er gældende for en stor del af befolkningen, især ældre. En amerikansk undersøgelse offentliggjort i JAMA afslørende, at ældre amerikanske kvinder i gennemsnit er stillesiddende ca. 10 timer om dagen.

Martinez-Gonzales siger til Medical News Today:


”Som følge af den aldrende befolkning, vil stillesiddende adfærd komme til at øge forekomsten af en lang række sygdomme, og derved udgøre en ekstra byrde for det i forvejen pressede sundhedsvæsen. ”

Forebyg med fysisk aktivitet

Forskningsresultaterne understreger endnu engang hvordan fysiske aktivitet er et vigtigt våben inden for forebyggelse, og det tilrådes derfor at voksne undgår lange stillesiddende perioder foran tv’et.

Det er ikke kun voksnes sundhed, der påvirkes af at se tv. Sundhedsguiden.dk har tidligere skrevet om fysisk aktivitets indvirkning på børns sundhed. Herunder på hvordan motion kan have indflydelse på både den fysiske sundhed og den kognitive udvikling hos barnet.

Du kan også læse mere om hvordan motion kan øge din fysiske og psykiske sundhed, samt hvordan du forebygger skavanker og for tidlig død på sundhedguiden.dk.