Forældre undervurderer børns sukkerforbrug nyhed

Mange danske børn spiser alt for sødt, og forældrene har ikke styr på, hvor meget sukker børnene får indenbords. Samtidig er et lavt sukkerindtag ikke en garanti for, at dit barn spiser sundt. Det viser en ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet, hvor forskerne har undersøgt forældres bevæggrunde for at give deres børn sukkerholdige produkter.

Forældre ved for lidt om sunde alternativer

Resultaterne fra en ny kvalitativ interviewundersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet viser, at størstedelen af undersøgelsens forældrepar fejlvurderer deres børns indtag af sukker. Forældrene har heller ikke et tilstrækkeligt kendskab til sunde alternativer.

Danske børn spiser for sødt

- Det er tankevækkende, at hovedparten af forældrene i undersøgelsen er overbevidste om, at de kan kontrollere, hvor meget sukker deres børn får og dermed sikre, at de ikke spiser for sødt. Undersøgelsen viser dog, at børnene generelt får for meget sukker, siger videnskabelig assistent Jeppe Decker Iversen fra DTU Fødevareinstituttet.

Undersøgelsen er unik, fordi den kombinerer kvalitative interviews med kvantitative data fra samme børnefamilier. 16 familier med 4-12 årige børn er blevet interviewet og deres udsagn er blevet sammenlignet med data om barnets kost og familiens sundhedsadfærd fra Den Nationale undersøgelse af danskernes kostvaner og fysiske aktivitet 2005-2008.

13 ud af de 16 forældrepar er overbevidste om, at de kan kontrollere deres børns sukkerindtag. Kostdataene viser dog, at børnene i de 13 familier har et sukkerindtag, der overstiger de anbefalede 10% af energiindtaget fra såkaldt tilsat sukker med i gennemsnit 38%.

Motion giver ikke plads til ekstra meget sukker

Undersøgelsen viser, at forældrene antager, at hvis børnene ikke er overvægtige og er fysisk aktive, så er der plads til, at børnene ind i mellem får sukkerholdige produkter. Normalvægt er imidlertid ikke ensbetydende med, at børnene spiser tilstrækkeligt sundt.

Tilsat sukker giver mange "kalorier" uden at bidrage med næringsstoffer. Det kan derfor være svært at få nok kostfibre, vitaminer og mineraler, hvis man får for meget sukker. En sund kost, som giver de næringsstoffer og den energi børn behøver, er vigtig, for at de kan vokse og udvikle sig.

- Forældrene tror, at der er et væsentligt større råderum i kosten til sukker, hvis børnene er fysisk aktive. Men det giver ikke plads til meget ekstra sukker, hvis barnet skal spise sundt. En sukkersød biograftur eller fødselsdagsfest med sodavand, slik og chokolade i rigelige mængder er faktisk nok til at opfylde hele ugens sukkerkvote – det er der mange, der ikke er bevidste om", fortæller akademisk medarbejder Jeppe Matthiessen fra DTU Fødevareinstituttet.

Viden om sund kost omsættes ikke til praksis

Selv for de 5 ud af 8 børn, hvis sukkerindtag ligger inden for det anbefalede eller lige over - op til 12% af energiindtaget fra tilsat sukker, kan deres kost som helhed ikke siges at være sund. De spiser for fedt, indholdet af frugt og grønt samt fisk er for lavt, og for de flestes vedkommende er kosten for fattig på kostfibre.

-Undersøgelsen viser samme tendens, som vi tidligere har set i kostundersøgelserne, nemlig at danske børn spiser for sødt. Det til trods for, at nye undersøgelser viser, at danskerne er blevet mere bevidste om sund kost. Men forældrenes øgede bevidsthed om kosten slår ikke i gennem i deres handlinger i hjemmet, siger Jeppe Matthiessen.

- Det er forældre selv, der er den største begrænsning for, at børnene spiser mindre sukker. Forældrene forsøger at begrænse børnenes sukkerindtag i hverdagen, men giver lods for søde sager i weekenden, tilføjer Jeppe Matthiessen.