Forhøjet blodtryk ælder hjernen nyhed

Det er værd at tage sig i agt for et højt blodtryk i en tidlig alder, hvis du vil holde hjernen frisk senere i livet. Forskere har fundet ud af, at et forhøjet blodtryk kan skade eller ælde din hjerne i en tidlig alder. Som 40-årig er din hjerne 7,2 år ældre, hvis du har forhøjet blodtryk, end en hjerne hos en 40-årig med normalt blodtryk.

Hold hjernen frisk – undgå forhøjet blodtryk

Hvis du vil holde demens for døren og stadig være i stand til at løse en kryds og tværs, når du bliver ældre, så skal du tage dit blodtryk alvorligt. Hjernen er nemlig 7,2 år ældre hos en 40-årig med forhøjet blodtryk end hos end 40-årig med normalt blodtryk.

Det er forskere fra Alzheimer’s Disease Center på University of California, der har fundet frem resultaterne, som er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Lancet Neurology.

- Det her sender virkelig en klar besked: Mennesker har selv indflydelse på hjernens tilstand senere i livet ved at kende til og behandle deres blodtryk i en ung alder, hvor man normalt ikke ville tænke over det, siger Charles DeCarli, læge og leder af Alzheimer’s Disease Center på University of California.

Læs også: Kampen mod højt blodtrk – mindre salt – mere kalium

Selv lidt forhøjet blodtryk skader din hjerne

Charles DeCarli og resten af forskerteamet kom frem til resultaterne ved at se på hjernes hvide og grå substans hos testpersonerne, der alle fungerede kognitivt normalt. Den hvide substans er nervecelleudløbere, og den grå del af hjernen er selve nervecellerne.

Læs også: Motionens gunstige virkninger

I begge dele af hjernen havde strukturen taget skade eller var ældet markant, hvis testpersonen havde et forhøjet blodtryk. Det er imidlertid ikke kun personer med forhøjet blodtryk, som skal tage sig i agt. De amerikanske forskere fandt også ud af, at selv et blodtryk, der kun er en anelse højere end det normale, ændrede hjernens tilstand.

Strukturen i skaderne på hjernens hvide og grå del svarede til samme struktur, som lægeverdenen sætter i forbindelse med demens.

Læs også: Forhøjet blodtryk

Tidlige skader

Resultaterne stemmer overens med tidligere undersøgelser, men det er første gang, at forskere kan vise en sammenhæng mellem forhøjet blodtryk og skader på hjernen i så tidlig en alder. Derfor er det en god idé for voksne i alle aldre at holde øje med blodtrykket.

Forskerne ved Alzheimer’s Disease Center på University of California undersøgte blodtryksmålinger og hjernescanninger fra 579 personer i alderen 19 til 63 for at komme frem til resultaterne.