Forkølelse eller pollenallergi? 18-03-2015 nyhed

Pollenallergi.Øjnene klør, næsen løber og nysene vil ikke stoppe - er det en forårsforkølelse eller skyldes symptomerne pollenallergi?

Forkølelse eller pollenallergi?

Foråret har så småt gjort sit indtog i det danske land. Det betyder, at dagene er blevet længere og vejret blevet varmere, men det er også startskuddet på pollensæsonen. Ifølge Astma-Allergi Danmark har op mod 1 million danskere pollenallergi. Desværre er mange slet ikke klar over, at de har pollenallergi, og får dermed ikke behandlet symptomerne ved allergien.

Pollen er små partikler fra blomster og træer, der spredes med vinden. Når pollen kommer i kontakt med et menneske, kan det bl.a. blive opfanget i næseslimhinden og i øjnene. Her kan pollenpartiklerne fremkalde en allergisk reaktion, som kort beskrevet er en overreaktion fra kroppens immunforsvar, der fører til kløene øjne og løbende næse. Symptomer der nemt kan forveksles med forkølelse. Sundhedsguiden giver dig derfor 6 tegn på, at du har pollenallergi:

1. Kløe i næsen, der fører til voldsomme nys, ofte i anfald.
2. Løbende næse, hvor sekretet er tyndt som vand, og næsen konstant er tilstoppet.
3. Tør hoste og pibende vejrtrækning, mulighed for egentlige astmaanfald
4. Øjnene løber i vand, klør, bliver røde og hæver op
5. Mange oplever pga. af symptomerne, at de bliver trætte, oplever reduceret koncentrations- og indlæringsevne, hvilket kan føre til nedsat engagement i skolen, på arbejdet eller blandt venner og familie.
6. Mange mennesker med pollenallergi oplever krydsreaktioner, for eksempel kan der forekomme allergiske reaktioner ved at spise nødder, kiwi eller rå gulerødder, æbler og pære.

Er du i tvivl om du kunne have pollenallergi, kan det være en god ide at give din læge et besøg.
Ved brug af en priktest, kan lægen nemlig undersøge, om du er allergisk overfor forskellige former for pollen (fx birk, græs eller gråbynke). Testen foregår ved, at man får påført små dråber væske indeholdende et muligt allergi-fremkaldende stof (fx græspollen) på underarmen. Hver dråbe gennemprikkes herefter så væsken kommer ind under huden (prikket er kun på 1 mm dybt). Reagerer huden på underarmen ved at hæve, blive rødt og irriteret, skyldes det, at man er allergisk overfor stoffet.

Velvidende at den løbende næse og irriterede øjne skyldes pollenallergi, findes der forskellige behandlingsmuligheder. Antihistaminer og binyrebarkhormoner er to typer medicin, der kan fjerne eller reducere symptomerne ved pollenallergi. Er man bekendt med, hvilken form for pollenallergi man har, kan man også undgå for meget underdørsaktivitet, i de perioder hvor pollentallene er høje.