Forskere advarer faktor 50 yder ikke fuld beskyttelse mod modermærkekræft nyhed

Forskere advarer nu om, at selv factor 50 solcreme ikke yder fuld beskyttelse mod modermærkekræft. En ny undersøgelse advarer om, at selv høj faktor solcreme ikke må forventes at give fuld beskyttelse overfor de mest dødelige former for hudkræft

Faktor 50 solcreme forsinker kun udbruddet af modermærkekræft

En undersøgelse udført af Cancer Research UK konkluderer, at mens factor 50 solcreme kan reducere DNA skader forvoldt af solen og nedsætte udviklingen af modermærkekræft, er der ikke tale om fuld beskyttelse.

Ondartet Modermærkekræft er den femte mest almindelige cancer i UK, hvor mere end 13.000 diagnosticeres med sygdommen om året og antallet af tilfælde er stigende.

Læs også: Unge dansker kvinder har verdensrekord i mordermærkekræft

Forskerne har afdækket, at mus med en pre disponering for modermærkekræft kun forsinkede udbruddet af cancer med 30% med behandling af faktor 50 solcreme i forhold til en kontrolgruppe uden den samme pre disponering.

Undersøgelsen, som er publiceret i det videnskabelige magasin Nature afslører, at UV lys direkte beskadiger DNA'et i hudens pigmenteringsceller, som forøger risikoen for udvikling af sygdommen.

Forsker anbefaler brug solcreme korrekt

Dr. Julie Sharp, som er leder af sundhedsinformation hos Cancer Research UK, advarer om at personer, som opholder sig i solen, skal være beskyttet med solcreme med høj UV faktor og anfører:

- Vi har længe vidst, at korrekt brug af solcreme kan beskytte mod solens skadelige stråler, men folk har tendens til at tro, at de er uovervindelige, blot de bruger solbeskyttelse og ender med at tilbringe længere tid i solen, end de ellers havde gjort, og dermed øges den samlede eksponering til solen, siger hun og forsætter:

- Denne undersøgelse bidrager med vigtig evidens, som viser, at selvom solbeskyttelse spiller en rolle, så kan man ikke blot stole på solcreme til beskyttelse mod solens skadelige stråler.

Det er essentielt at indarbejde nogle gode sikkerhedsregler for solbadning, hvad enten det er hjemme eller på rejse samt, at være påpasselig med ikke at blive solskoldet, som er en klar indikation på DNA skader i hudens celler som over tiden kan ende med modermærkekræft.

Kilde: The Independent.