Forskere udvikler universelt serum mod slangegift
Forskerne fra Liverpool School of Tropical Medicine (LSTM) bruger en ny metode kaldet “antivenomics” til at forstærke virkningen ved udtræk af slangegift som tidligere har haft en lav succes resultat på grund af svag effekt ved den gift som udtrækkes.
Et gennembrud kan redde ti tusindvis af liv årligt. Slangebid dræber hvert år 32.000 personer og efterlader yderligere 96.000 med alvorlige handicap i Africa syd for Sahara.
Lederen af LSTM’s Alistair Reid Venom Unit, Dr Robert Harrison udtaler: “Der er over 20 arter af dødelige slanger i sub Sahara Africa og læger må ofte forlade sig alene på ofrets beskrivelse af den slange der er tale om ved beslutningen om hvilken serum som skal anvendes”.
Stillet overfor begrænset information om hvilken slange der er tale om beslutterne lægerne sig ofte til at behandle med et bredspektret serum for at dække samtlige mulige slangearter. Med det er en dyr løsning som ofte ikke er til rådighed for de fattigste landarbejdere som udgør den overvejende del af ofrene.
Denne metode forøger også risikoen for alvorlige bivirkninger.
På nuværende tidspunkt er giften udtrukket fra flere slangearter før indsprøjtning i lave doser i dyr som køer og heste. Dyrene producerer modgift som så udvindes og renset fra dyrets blod og anvendes til at skabe serum.
Da kun små mængder gift fra flere forskellige slangearter kan anvendes er slut resultatet svagt.
LSTM, i partnerskab med Instituto Clodomiro Picado, San Jose, Costa Rica og Institute de Biomedicina de Valencia, Spanien, håber at ændre på dette.