Muligt gennembrud i jagten på en behandling for Alzheimer’s nyhed

Internationalt forsker team har store forhåbninger som er knyttet til et naturligt forekommende molekule.

Mere om gennembruddet

Forskere mener at have gjort et betydeligt gennembrud i jagten på en medicin til at forebygge Alzheimer’s efter opdagelsen af et naturligt forekommende molekule som blokerer en af de centrale processer i sygdommens udvikling.

Et internationalt team af forskere, inklusive eksperter fra University of Cambridge faldt over molekulet efter en intensiv undersøgelse af den kædereaktion i hjernen som fører til Alzheimer’s.

Opdagelsen af molekuler som yder beskyttelse er yderst vigtigt da det kan give ide om hvilke substanser som kan isoleres og danne grundlag for en medicinsk behandling.

Molekulet’s med navnet Brichos afbryder den proces hvorved proteiner med funktionssvigt i hjernen former sig som skadelige ansamlinger som er afgørende for den molekylære kædereaktion som forskerne mener fører til Alzheimer’s.

Det virker ved at molekulet fæster sig til kæder af proteiner – kendt som ”amyloid fibrils” – og dermed forhindrer at de kommer i kontakt med andre proteiner og dermed formerer de skadelige ansamlinger.

Normalt ved udviklingen af Alzheimer’s igangsætte disse skadelige ansamlinger – kendt som oligometers – som er en kædereaktion som spreder sig gennem hele hjernen. Brichos molekulet, også kendt som et chaperone molekule, er naturligt forekommende i kroppen binder sig til de nævnte ”amyloid fibrils” og forhindrer dem i at hjælpe andre proteiner i at forme de farlige ansamlinger.

Dr Samuel Cohen, research fellow ved St John’s College, Cambridge, og ledende forfatter af undersøgelsen anfører, at en af de kritiske processer i udviklingen af Alzheimer’s dermed kan stoppes.

Undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet Nature Structural & Molecular Biology.

Organisationen Alzheimer’s Society skriver at disse fund er spændende og at det giver forskerne en helt ny vinkel til at anskue problemet.