Gigt i knæet: Nyt middel udsætter tiden til kirurgisk indgreb nyhed

Gigt i knæet er blandt de vigtigste årsager til nedsat mobilitet i den danske befolkning. For første gang viser resultater fra et klinisk studie, at en medicinsk behandling kan ændre på gigtens nedbrydning af brusk i knæet, give smertelindring og udsætte tiden til et kirurgisk indgreb.

Resultaterne, der for nylig blev præsenteret på den lægefaglige kongres IOF-ECCEO – European Congress of Osteoporosis and Osteoarthritis - er et stort fremskridt i behandlingen af patienter med gigt i knæet. Netop disse resultater er udvalgt som den største nyhed af i alt fire blandt alle studier, som fremligges på kongressen.

Læs mere om gigt og gigtbehandling her

Lægemiddel bremser gigten og smertelindrer

Den nuværende behandling af gigt i knæet indebærer normalt behandling med smertelindrende midler, betændelseshæmmende og anti-inflammatoriske (betændelseshæmmende fx. NSAID) og antireumatiske (gigt behandlingsmidler fx methotrexat og biologiskbehandlingmidler), og over tid bliver det ofte nødvendigt at foretage en operation med et kunstigt led. Endnu har det ikke været muligt at fremstille en bruskbevarende behandling. Men nu viser nye studieresultater, det er muligt at udsætte tiden til kirurgisk indgreb.

I et dobbeltblindet placebo kontrolleret studie, kaldt SEKOIA, deltog 1371 patienter med gigt i knæet. Ifølge resultaterne kan patienter, der er i behandling med lægemidlet Protelos, opnå en betydelig reduktion i nedbrydningen af ledbrusken i knæet med hele 27 procent. Tilmed viser studiet en forbedring i WOMAC scoren (den score som anvendes til måling af smerte, stivhed, og fysisk funktion) og en signifikant mindskning af smerter. Protelos er den første behandling, der nogensinde har vist at have effekt på både struktur og symptom lindring.


Læs også: Gode øvelser for gigtpatienter

Om Protelos

Protelos er medicin, som bruges til at behandle knogleskørhed, som er opstået hos kvinder efter overgangsalderen (postmenopausal osteoporose). lægemidlet kan give øget risiko for blodprop specielt hos kvinder over 80 år.

Lidt om gigt i knæet:

Ifølge Gigtforeningen bliver flere end 7.200 danskere hvert år henvist til at få indopereret et kunstigt knæled. Tal fra Danmarks Gigtforening viser desuden, at det kostede ca. 507 mio. kr. at sætte nye knæ i danskerne i 2009.

Når du har gigt (slidgigt) i knæet betyder det, at brusken bliver gradvist nedbrudt og knoglerne begynder at gnide mod hinanden. Det kan give smerter, stivhed i leddet, som også kan begynde at ændre form.

Læs også: Slidgigt - smertefri uden medicin