Gigtforeningen: Diagnose-garanti til syge børn nyhed

Børn, som man har mistanke om lider af børneleddegigt, bør henvises til specialister med det samme, mener gigtforeningen, som efterlyser en diagnosegaranti på området. Udmeldingen kommer efter, at Sundhedsstyrelsen har besluttet ikke at lave specialafdelinger, således, som man har gjort ved en række andre børnesygdomme.

Børn har krav på hurtig diagnose

- Et sygt barn skal ikke i halve og hele år gå rundt på en almindelig børneafdeling med mistanke om børneleddegigt, når vi i Danmark har specialister, der hurtigt kan diagnosticere barnet korrekt og sætte gang i den rette behandling. Derfor bør man indføre en diagnose-garanti, der indebærer, at hvis de almindelige børneafdelinger har mistanke om børneleddegigt, men ikke kan stille en diagnose, så skal barnet have ret til inden for en måned at blive løftet op på et højere lægefagligt niveau.

Det fastslår direktør i Gigtforeningen, Lene Witte. Hendes udmelding kommer efter, at Sundhedsstyrelsen i ”Specialeplanlægning 2010” har besluttet, at diagnosticering og behandling af gigtsygdomme blandt børn skal foregå flere steder i landet end i dag, i stedet for at samle dem på specialafdelinger, som det er tilfældet ved en række andre børnesygdomme.

Hurtig diagnose redder syn og førlighed

- Den rette diagnose og behandling i tide er afgørende for, om en gigtsygdom vil medføre varige skader på helbred, syn og førlighed. Derfor burde det være helt naturligt, at man i det øjeblik, man får mistanke om gigt hos et barn, men ikke kan stille den endelige diagnose, sender det i de bedste hænder, og ikke lader det blive i et tidskrævende mellemled,” siger Lene Witte og fortsætter:

- For at undgå at barnet havner i en kappestrid mellem systemer, så bør der være helt klare retningslinjer for, hvad der skal ske, hvis den almindelige børneafdeling ikke kan stille diagnosen. Og det er nødvendigt med en klar defineret tidsgrænse. Det skal i hvert fald ikke gå ud over barnet, at Sundhedsstyrelsen nu genskaber en struktur, som vi forlod for ti år siden, fordi den ikke fungerede.

- Senere når diagnosen er stillet og en behandlingsplan lagt på en børnegigtafdeling, kan børnene godt fortsætte med at få deres behandling på en almindelig børneafdeling – men altid med mulighed for at komme til specialistafdelingen, såfremt sygdommen udvikler sig.

Der findes i dag 1200 børn med børneleddegigt og årligt diagnosticeres ca. 120 børn – så Gigtforeningens forslag vil ikke være nogen stor økonomisk udskrivelse.