Hvis man spiser frugt, har man mindre risiko for at udvikle type 2 diabetes, men først nu har forskere kigget på om der er forskel på hvilken type frugt man spiser, og om juice er ligeså godt som hele stykker.
- Selvom frugt bliver anbefalet til at forebygge diabetes, så har tidligere studier, vist blandede resultater når man kigger på det samlede frugtindtag. Vores resultater giver helt ny viden, som peger på, at visse typer af frugt er særligt gode til sænke risikoen for diabetes, siger Qi Sun, Professor ved Department of Nutrition på Harvard School of Public Health
Læs også: Spis bær og hjernen ung
Blåbær, vindruer og æbler er godt for diabetes 2
Forskerne fandt at de personer, som spiste mindst 2 portioner frugt af vise frugttyper – specielt blåbær, vindruer og æbler –, mindskede deres risiko for at udvikle type 2 diabetes med hele 23 % i forhold til dem, som spiste mindre end 1 portion om måneden.
Omvendt viste undersøgelsen at personer, som drak 1 eller flere glas frugtjuice hver dag, øgede risikoen for at udvikle type 2 diabetes med hele 21 %. Hvis man udskiftede 3 glas juice om dagen til fordel for et stykke frugt, kunne det reducere risikoen med 7 % .
Glykæmisk index uden betydning for den hele frugt
Kort om Glykæmisk index |
Glykæmisk index er en måde at måle på hvor hurtigt kulhydrater i madvarer påvirker blodsukkeret – som er vigtig for diabetes patienter |
Forskerne kiggede på, om der var en sammenhæng mellem frugttypens glykæmiske index og hvor gavnlig frugten var til at forebygge , men de fandt ingen sammenhæng. Tilgengæld mener de, at det faktum, at frugtjuice har et højt glykæmisk inddex, kan være årsag til, at frugtjuice øger risikoen for type 2 diabetes.
Frugtens farve kan være årsag til mindsket risiko
Forskerne spekulerer på, om det kan være anthocyaniner, som er et naturligt farvestof i blå og røde nuancer, som er årsag til visse frugttypers mere gavnlige effekt. Tidligere forskning har vist, at anthocyaniner, som findes i bær og druer, kan mindske risikoen for hjertekarsygdomme, og måske er det også det, som ligger bag her, men det kræver mere forskning understreger forskerne i en pressemeddelelse.
Store studier ligger til grund for forskning
Forskerne kiggede på data fra tre store langvarige studier i perioden 1984 -2008 med over 180.000 deltagere. De kiggede på hvor meget frugt der generelt blev spist om ugen og på fordelingen af forskellige frugt typer. Forskerne kiggede også på hvor meget og hvilke typer af frugtjuice deltagerne drak.
Forskningsresultatet er offentliggjort i BMJ online