Hjælp på vej til offentligt ansattes ømme kroppe nyhed

De fleste får indimellem ondt i ryg, skulder eller nakke. Når det sker, har man bedst af at være aktiv og bevæge sine muskler og led. Det er hovedbudskabet i kampagnen Job og Krop, som skal støtte de offentlige arbejdspladser i at skabe god fysisk trivsel.

Omkring halvdelen af alle offentligt ansatte har haft ondt i nakken og lige så mange har haft ondt i ryggen inden for fire uger. En del af disse er i tvivl om, hvad der er bedst at gøre, når man har ondt. Det viser en undersøgelse, som Videncenter for Arbejdsmiljø har gennemført. Samme undersøgelse viser, at mange offentligt ansatte mener, at deres arbejdsplads ikke lægger tilstrækkelig vægt på at forebygge smerter i muskler og led. En ny kampage - Job og Krop - skal nu styrke de offentlige arbejdspladsers indsats mod ondt i muskler og led. Videncenter for Arbejdsmiljø står bag kampagen.

Læs også: Den intelligente arbejdsplads - Sådan får du mere bevægelse i din arbejdsdag

Job og Krop når hele vejen rundt

Kampagnen vil over en 2-årig periode sætte fokus på de forskellige sektorer på det offentlige område.

- Arbejdspladserne får inspiration til, hvordan man kan forebygge og håndtere smerter i muskler og led. De får forskningsbaseret viden, værktøjer og gode eksempler fra andre arbejdspladser , fortæller Hannah Mailmin Weil, centerchef i Videncenter for Arbejdsmiljø.

Bevægelse virker når kroppen gør ondt

Det gennemgående slogan i kampagnen Job og Krop er 'Bevægelse virker'. Forskningen viser nemlig, at det er bedst at være aktiv og bevæge sig, når man har ondt i muskler og led. Hvis man passivt venter på, at smerterne forsvinder, kan de tværtimod blive værre. Og det kan føre til lang tids sygefravær med risiko for at miste jobbet og tabe livskvalitet.

- Det betyder ikke, at man bare skal gå på arbejde, når man har mest ondt i ryggen, men man skal ikke vente på, at smerterne er forsvundet, siger Hannah Maimin Weil.

- Det afgørende er, at man kommer tilbage på arbejde i det omfang, man kan. Det kræver, at opgaverne tilpasses, så det kan lade sig gøre, og at man på arbejdspladsen har en kultur som gør det muligt, siger hun.

Læs også: Fem gode rygøvelser

5 ømme punkter

Kampagnen er bygget op omkring fem centrale budskaber - 'de 5 ømme punkter' - som Videncenter for Arbejdsmiljø anbefaler arbejdspladserne at tage fat i, når de vil skabe god fysisk trivsel:

  • Hold kroppen i gang
  • Det nytter at forebygge
  • Lav øvelser
  • Skab balance mellem job og krop
  • God fysisk trivsel er et fælles ansvar

Jobogkrop.dk

På jobogkrop.dk kan arbejdspladserne desuden finde viden og gode råd om forebyggelse af smerter i muskler og led. Her findes også øvelser, som kan træne musklerne i ryggen og mindske smerter i nakke og skulder - samt god praksis fra andre arbejdspladser.

Besøg hjemmesiden her