HPV-vaccinen er den farlig? nyhed

De sidste par dage har der været kritik fra nogle praktiserende læger, som mener at HPV – vaccinen som piger og unge kvinder kan få, giver alt for mange og farlige bivirkninger. Sundhedsstyrelsen melder ud, at fordelene opvejer ulemperne, men at de overvåger sitationen nøje. Læs her Sundhedsstyrelsens vurdering af vaccinen.

HPV-vaccination af piger mod livmoderhalskræft beskytter effektivt mod de HPV-typer, den er rettet mod, og fordelene ved vaccinationen overstiger langt ulemperne. Det fastslog Sundhedsstyrelsen i 2007, og styrelsen fastholder sin vurdering på baggrund af de seneste oplysninger om bivirkninger ved HPV-vaccination med Gardasil.

Læs også: HPV - Årsag, symptomer, behandling

Anbefaling om vaccine er baseret på WHO-rapport og årlige vurderinger

Sundhedsstyrelsen baserer sin vurdering på en rapport fra foråret 2013 fra WHO og på vurderinger foretaget årligt siden 2007. Hvert år får ca. 400 danske kvinder konstateret livmoderhalskræft, og hver tredje dag dør en kvinde i Danmark på grund af livmoderhalskræft. De fleste tilfælde af livmoderhalskræft kan forebygges ved at vaccinere piger i 12-års alderen og ved regelmæssigt at undersøge (screene) kvinder fra 23-års alderen.

Forbrug af Gadasil vacciner og bivirkninger i Danmark

På verdensplan er der givet 170 millioner doser Gardasil, mens der i Danmark er vaccineret mindst 350.000 kvinder. Sundhedsstyrelsen har frem til den 26. august 2013 modtaget 786 indberetninger om bivirkninger, hvoraf 129 var klassificeret som alvorlige.

Der er blandt de indberettede alvorlige bivirkninger et antal forskellige neurologiske symptomer og symptomer på, at patienters immunsystem er blevet påvirket, dog uden noget mønster.

Læs også: Færre unge får sexsygdomme

Intet mønster i de bivirkninger der er indberettet

Man ville forvente et ensartet mønster i indberetningerne af bivirkningerne, hvis de pågældende symptomer var forårsaget af vaccinen. En endnu ikke offentliggjort undersøgelse afkræfter dog en sådan sammenhæng. Undersøgelsen er udført af blandt andet Statens Serum Institut, og har fulgt næsten en million svenske og danske kvinder, hvoraf cirka en tredjedel var HPV-vaccinerede. Der blev ikke fundet en øget forekomst af disse sygdomme hos de vaccinerede kvinder.

De bivirkninger, der hidtil er indberettet, har ikke givet anledning til at ændre Gardasils sikkerhedsprofil, men udviklingen følges tæt. Patienter, der bliver ramt af alvorlige bivirkninger, skal søge læge.
Sundhedsstyrelsen vurderer fortsat, at fordelene er langt større end ulemperne. Den samlede vurdering er, at vaccinen opfylder sit formål, nemlig at være et væsentligt led i forebyggelsen af livmoderhalskræft.

Danske og udenlandske myndigheder overvåger bivirkninger

De danske myndigheder, de europæiske og amerikanske lægemiddelagenturer (EMA og FDA), samt WHO og andre international myndigheder følger forekomsten af bivirkninger ved brugen af vaccinen Gardasil. Viser data, at balancen mellem fordele og ulemper forskubber sig væsentligt, vil der bliver grebet ind.