Informationsguide om hudkræft nyhed

Denne artikel indeholder annoncørbetalt indhold

Kræft i huden er en af de mest udbredte kræftformer herhjemme. Igennem de seneste 10 år er der sket en stigning i antallet af mænd og kvinder, som opdager symptomer på kræften og kommer i behandling for den.

Det er særligt personer med meget lys hud, der er i risikozonen for at udvikle kræftformen. Som det gælder med et hvilket som helst andet kræftforløb, er chancen for at blive rask sat op imod, hvor tidligt sygdommen blev opdaget, og hurtigt behandlingen blev sat igang.

Hvad er hudkræft?

"Basalcellekræft" er den mest almindelige form for kræft i huden.

Det er primært følgende områder af kroppen, hvor de første og mest tydelige tegn på hudforandringer ses:

  • I ansigtet
  • På ørerne
  • I nakken (og langs kanten af hovedbunden)
  • På øvre del af brystet

Har du opdaget, at et modermærke på benet ændrer form, eller at der sker hudforandring på næsen, kan dette være tegn på sygdommen.

Det anbefales, at du tager billeder af hudforandringen, og at du hverdag holder øje med, om der efterfølgende sker ændringer. Det kan være, at et modermærke bliver rødt, eller at der opstår kløe og rødme.

Du skal tage kontakt til egen læge, hvis modermærket ikke vender tilbage til normaltilstand af sig selv efter et par dage. Eller hvis rødme, kløe eller udslæt ikke forsvinder igen.

Det er primært personer i de ældre målgrupper, der rammes af kræftformen.

Hvad betyder hudkræft for min hverdag og fremtid?

Kræft er en skræmmende oplevelse, uanset hvem der udvikler kræft, og hvor sygdommen angriber.

Det positive ved hudkræft er, at der findes rigtig gode og effektive behandlingsformer herhjemme, der kan slå sygdomme ihjel. Dødeligheden er meget lav, og det sker uhyre sjældent, at en person dør af hudkræft.

Det mest udbredte behandling af kræften består af kirurgisk indgreb, hvor svulsten fjernes. Er det besværligt at fjerne årsagen til sygdomme via operation, vil der blive tilbudt strålebehandling.

Et forløb med strålebehandling vil ofte medføre udmattelse og træthed. Hos de fleste patienter forsvinder bivirkninger igen, når behandlingsforløbet er afsluttet.

Hvad angår resultat og succes i forhold til at fjerne kræften, er kirurgisk indgreb og stråler lige gode. Der vil altid blive taget individuel vurdering af hver patient, før det vurderes, hvilken type behandling der vil være mest fornuftig.

Find mere information om hudkræft her.

Hudkræft - hvad gør jeg?

Har du mistanke om basalcellekræft, skal du kontakte egen læge. Fremfor at booke tid i det elektroniske system kan det være en god idé at ringe lægesekretæren op, så der kan findes en tid hurtigst muligt.

Lægen vil foretage en undersøgelse af det område, hvor du har opdaget gener eller forandring af huden.

I denne forbindelse kan det være en hjælp at vide, at basalcellekræft udvikler sig meget langsomt. I tilfælde af at din læge stiller diagnose om kræftformen, vil der blive igangsat et forløb med et sygehus eller en klinik med speciale indenfor hudkræft.

Det anslås, at der cirka er 30.000 tilfælde af basalcellekræft om året i Danmark. 95% af alle patienter som modtager en rettidig behandling får ikke tilbagefald indefor de næste 5 år.