Ingen dødsfald som følge af kosttilskud nyhed

Ny rapport viser igen overbevisende sikkerhed ved indtagelse af kosttilskud, vitaminer, mineraler, urter og aminosyrer, det skriver Vitalrådet i deres seneste indlæg.

Vitalrådet: Kosttilskud er sikre

USA har i forhold til Danmark en meget liberal holdning til kosttilskud. I USA kan man købe kosttilskud, som er forbudt i Danmark og i koncentrationer, som langt overstiger de øvre grænser i Danmark. Alligevel ser man i USA ingen dødsfald som følge af overforbrug af kosttilskud

- I USA i enhver helsekostforretning købe midler, som i Danmark er på recept ( f.ex. melatonin) eller direkte forbudt (f.eks alfa liponsyre), skriver Speciallægerne Niels Hertz og Claus Hancke, som står bag vitalrådet og fortsætter,

- Der var alligevel ikke ét eneste dødsfald forårsaget af sådanne tilskud i hverken 2008 eller 2009, og ingen dødsfald forårsaget af nogen aminosyre eller naturlægemidler. Det bør bemærkes, at dette inkluderer stoffer som cohosh, echinacea, Ginkgo biloba, ginseng, kava kava, perikon, baldrian, yohimbe, kinesisk medicin, ayurvedisk medicin, og al anden botanisk medicin. Der var heller ingen dødsfald som følge af kreatin, blå-grønne alger, glucosamin, chondroitin, melatonin, eller homøopatiske midler. Ej heller var der dødsfald forårsaget af mineraltilskud som calcium, magnesium, krom, zink, kolloidalt sølv, selen eller multimineral kosttilskud.

- Dette skal sammenholdes med, at indtagelse af almindelig medicin i de lægeordinerede doser er den fjerde hyppigste dødsårsag i USA.

Kritik af stramme holdning til kosttilskud

Ifølge Vitalrådet er de danske regler overfor kosttilskud formynderiske

- Vi ser således, at selv i et land som USA med en meget liberal holdning til kosttilskud, vitaminer, mineraler og urter, sker der intet ved at give landets borgere frihed til information om-, og ret til at købe de tilskud, som de selv måtte ønske at indtage, siger Speciellægerne Speciallægerne Niels Hertz og Claus Hancke

- I en formynderstat som Danmark må befolkningen ikke engang få information om et kosttilskuds gavnlige virkning på en sygdom, uden at det bliver fjernet fra butikkerne af myndighederne. Dette selv om denne gavnlige effekt er dokumenteret.

Litteratur

  1. Bronstein AC, Spyker DA, Cantilena LR Jr, Green JL, Rumack BH, Giffin SL. 2009 Annual Report of the American Association of Poison Control Centers' National Poison Data System: 27th Annual Report. Clinical Toxicology (2010) 48, 979-1178. ( De nævnte data findes specielt på siderne 1138-48 og i tabel 22B.)