Ingen sympati for lungekræftpatienter nyhed

Næsten hver femte dansker har mindre sympati for mennesker med lungekræft end for folk med andre kræftformer. Det viser en endnu ikke offentliggjort undersøgelse udført af analyseinstituttet Ipos MORI for den internationale lungekræft-patientforening Global Lung Cancer Coalition.

Lungekræft er en alvorlig sygdom, og mennesker med lungekræft og deres pårørende har nok at gøre med at kæmpe mod sygdommen. De har ikke brug for også at skulle kæmpe mod folks fordomme og fordømmelse, siger Alice Skjold Braae, der selv fik konstateret lungekræft for 8 år siden. Hun er overbevist om, at den manglende sympati skyldes uvidenhed og fordomme.

Uvidenhed avler fordomme

- Lungekræft er desværre en overset kræftsygdom, som får langt mindre opmærksomhed i medierne end f.eks. brystkræft. Mange mennesker med lungekræft, som har røget, føler en enorm skyldfølelse og oplever en stigmatisering og mangel på sympati fra deres omgivelser. Men ingen fortjener at få lungekræft, fortæller Alice Skjold Braae og tilføjer, at selvom rygning er en væsentlig risikofaktor, er det ikke den eneste årsag til lungekræft. 10-15 % af de, der rammes af lungekræft, har aldrig røget.

Mænd og yngre har mindst sympati

Ifølge undersøgelsen har mænd og yngre mindst sympati med lungekræftpatienterne: 20 % af mændene svarer, at de har mindre sympati for mennesker med lungekræft end for andre kræftpatienter. Hos kvinderne er tallet 14 %. Blandt de 15-34-årige har næsten hver fjerde (24 %) mindre sympati med mennesker med lungekræft end for folk med andre kræftformer. 13 % af de 35-54-årige deler denne holdning.

Australien topper listen over manglende sympati for lungekræftpatienter: Næsten hver tredje (29 %) australier har mindre sympati for mennesker med lungekræft end for folk med andre former for kræft. På andenpladsen ligger Brasilien med 28 %. Argentina ligger nederst på listen med 10 %.

Undersøgelsen er foretaget i 15 lande, og 1.000 danskere over 15 år har deltaget i undersøgelsen.