Insulinplaster med indbygget intelligens nyhed

Ingeniøren.dk skriver den 13/7-2015 at insulinplaster med 100 nåle i fremtiden kan erstatte daglige indsprøjtninger for diabetes patienter.

Ingeniøren.dk skriver den 13/7-2015 at insulinplaster med 100 nåle i fremtiden kan erstatte daglige indsprøjtninger for diabetes patienter.

Insulinplaster med indbygget intelligens

Et hold amerikanske forskere arbejder på at erstatte de nuværende insulinindsprøjtninger med et insulinplaster på størrelse med en to krone som forskerne mener, vil kunne erstatte insulinsprøjten for diabetes patienter.

Disse plastre som er forsynet med 100 nåle vil kunne spare patienterne for regelmæssige indsprøjtninger på timebasis eller de nu værende insulinpumper.

Et insulinplaster med 100 nåle kan i fremtiden erstatte daglige indsprøjtning for diabetes patienter, mener et hold amerikanske forskere. Plasteret er bygget til at imitere kroppens egen insulin-produktion.
Nålene på det lille plaster har cirka samme størrelse som en øjenvippe, der imiterer de såkaldte beta-celler, som normalt står for insulinproduktionen og det er lykkedes for forskere fra University of North Carolina under ledelse af Professoer Zhen Gu at kontrollere blodsukkeret i en musemodel af type 1-diabetes.

Mikro-kanyler med indbygget insulin

Kroppens beta-celler producerer insulin og opbevarer det i små lagre kaldet vesikler. Beta-cellerne er forbundet med blodsukkeret og udløser insulinen efter behov. Det er efter dette naturlige forbillede, at forskerne har designet plastret med mikro kanyler.

Hver enkelt af de mange mikro-kanyler på plasteret rummer små lagre af insulin i kunstige vesikler, som består af molekyler med en vandafvisende og vandelskende ende. Når glukose-niveauet i blodet stiger, kommer sukkeret i kontakt med et enzym, der reagerer ved at danne gluconsyre og i processen fjerne ilten fra omgivelserne.

Manglen på ilt får vesiklens vandafvisende ende til at blive vandelskende, så lageret bliver opløst og udløser den livsvigtige insulin ind i blodbanen. Læs mere her

Forventninger er at et plaster-skift hver anden dag, kan erstatte såvel insulinpumpe som indsprøjtninger og gøre livet lettere for diabetikere.

Personligt plaster

Flere test er påkrævet, før plasteret kan testes på patienter, men resultaterne er foreløbig lovende, jævnfør Professor Zhen Gu, og det forventes at systemet kan gøres personligt for at tage højde for diabetikerens vægt og følsomhed over for insulin oplyser forskerne.

Forskerne regner med at plastrene vil kunne udvikles til være virksomme så længe at hverdagen bliver betydeligt nemmere for diabetespatienter.

Jævnfør Diabetesforeningen har 320.000 diabetes konstateret diabetes. Cirka 200.000 er uvidende om at de har diabetes 2 og 750.000 danskere skønnes at have forstadie til diabetes – prædiabetes.