Kæmper du med grå stær? nyhed

Grå stær er en af de øjensygdomme, som det er stort set umuligt at slippe uden om. Alle mennesker vil opleve, før eller senere, at udvikle grå stær i en eller anden grad. Grå stær forårsager ikke ubehag eller kløe i øjet, men forårsager til gengæld forværret syn, ændringer i farveopfattelse, og man kan også opleve at blive blændet af solen eller lamper.

Grå stær er en ekstremt almindelig øjensygdom, og derfor er grå stær-behandling også en meget anvendt, gennemtestet og ufarlig operation, som kan foretages på både offentlige sygehuse og private klinikker. Vælger man en grå stær-operation fra det offentlige, kan man på den ene side se frem til en gratis operation, men på den anden side risikerer man lang ventetid, og det er sjældent muligt at få gennemført operationen i fuld narkose.

På en privat klinik kan man blive opereret for grå stær i fuld narkose. Man kan som oftest udredes og opereres indenfor en uge, og samtidig korrigerer grå stær-operationen også ens syn, så man i mange tilfælde bliver brillefri. Er du interesseret i en behandling for grå stær, og vil du gerne lære mere om dine muligheder, kan du læse meget mere grå stær behandling her.

Er dit kørekort i fare?

For mange ældre udgør grå stær en udfordring, når det kommer til kørsel. Et nedsat syn kan være ekstremt farligt i trafikken, og det kan medføre fare for både dig selv og andre. Oplever man, at det bliver usikkert at køre i trafikken pga. grå stær, er der selvfølgelig mange, der blot fravælger kørsel. Men for mange er bilkørsel en essentiel del af hverdagen, og for dem, der er på arbejdsmarkedet, er det ofte en nødvendighed at køre til og fra arbejde.

Ifølge loven skal man som privatperson have 50 % syn på enten det ene eller begge øjne for at bevare kørekortet, og med grå stær kan man risikere, at synet forværres for meget. Derfor skal man helt bestemt overveje at få foretaget en grå stær-operation, så man kan beholde sit kørekort. Der er forskellige synskrav alt afhængig af, hvorvidt du kører privat eller i erhvervsøjemed, men overholdes kravene ikke, kan du risikere at miste dit kørekort. Du kan læse meget mere om grå stærs betydning for din kørsel og din ret til kørekort på Øjenforeningens hjemmeside.

Bliv behandlet for grå stær

Grå stær skyldes, at linsen inden i øjet bliver uskarp, og det medfører ofte et tab af synet og en uklar og udtværet farveopfattelse. Heldigvis er det meget nemt at behandle. Operationen tager ofte mellem 20 eller 30 minutter, og det er muligt at foretage grå stær-operationen med lokalbedøvelse, så du hele tiden kan være i kontakt med øjenlægen.

Behandlingen for grå stær foregår ved, at den uskarpe linse i øjet udskiftes med en ny. Det betyder, at ikke bare kureres du for grå stær, du vil også opleve et generelt forbedret syn. Hvis du i mange år har gået med briller, kan du efter en behandling for grå stær opleve, at du helt eller delvist kan undvære briller.