Kræftpatienter skal overleve via registre nyhed

Formanden for Kræftens Bekæmpelse vil have regionerne til at lære af hinanden, når det gælder fremtidens kræftbehandling. Det skal ske gennem forskning i de databaser og registre, som lægerne hver dag udfylder, når de behandler patienter.

Danmarks bedste kræftbehandlere skal dele deres viden

Mange forskere inden for kræftområdet har pipetten stukket langt langt ned i biologiske forsøg. Nu vil formanden for Kræftens Bekæmpelse, Frede Olesen, have øget indsatsen på forskning i de databaser og registre, som landets kræftlæger hver dag udfylder og noterer procedurer og overlevelse i.

Det skal give svar på, hvad det er, de bedste sygehuse og læger gør, så landets andre regioner kan lære af dem og redde endnu flere liv.

- Vi ved alt for lidt om, hvordan de her processer har indflydelse på resultatet. Der er behov for, at vi kommer længere ned og sammenligner de forskellige steders indsats og procedurer. Vi skal både sammenligne landsdele og sygehuse – for eksempel et stort sygehus versus et lille, siger Frede Olesen.

Læs også: Diagnosticering og behandling af kræft

Man må ikke slå på andre

I slutningen af september viste tal, at overlevelsen for lungekræftpatienter er op til 20 procent højere i Region Hovedstaden end i Vestdanmark. Lignende historier kan der komme mange flere af, hvis forskerne begynder at sammenligne de såkaldte kliniske databaser og registre.

- Fidusen ved den forskning er, at vi tit påviser dramatiske forskelle. Data skal frem, selv om det kan gøre ondt nogle steder. Men de skal ikke bruges til at dunke hinanden i hovedet. De skal bruges til at drive udviklingen fremad på de mindre gode steder, siger Frede Olesen.

Læs også: Forebyggelse af cancer

Han mener, at en sådan forskning hurtigt kan komme patienterne tilgode, når sygehusenes kliniske ledelse først får resultaterne i hænderne.

- De her procedurer kan implementeres i morgen og hjælpe patienterne. Forskningsresultaterne vil være et godt ledelsesværktøj til at afsløre, hvor man kan sætte ind og samtidig finde problemområder.

Det offentlige skal støtte

Frede Olesen vil have det offentlige med på idéen om at forske i databaser og procedurer, og fortæller, at Kræftens Bekæmpelse selv er begyndt at støtte såkaldt strategisk forskning og ikke kun biologisk grundforskning.

- Jeg synes, at det offentlige mere præcist skal give midler til her område. Jeg ser gerne et samarbejde mellem Danske Regioner og staten, hvor forskningen prioriteres.

Læs også: Hvilke tegn bør man være opmærksom på i forbindelse med kræft