Læger opdager ikke sukkersyge nyhed

Antallet af danskere med type 2-diabetes eksploderer. De praktiserende læger fanger dem ikke i tide, lyder kritikken. Løft blikket, se på patienten og stil nogle få spørgsmål om vægt, vaner og sygdom i familien. Svarene kan lynhurtigt afgrænse, om der er fare for sukkersyge eller ej.

Kritikken kommer fra Allan Flyvbjerg, professor i diabetes på Aarhus Universitet, som allerede tilbage i 2006 påpegede at de praktiserende læger ikke var gode nok til at tale om diabetes-risiko med deres patienter

-Hvis lægerne bruger den simple opskrift at kigge på patinterne, koster det ingenting ud over, at lægerne reflekterer lidt over det, siger Allan Flyvbjerg, til Jyllands Posten, som meget beklager, at det ikke er lykkedes at bremse stigningen i antallet af danskere med type 2-diabetes.

TEST dig selv: Er du i risiko for at udvikle diabetes

Retningslinier for diabetes bruges ikke

I 2010 fik næsten 28.000 danskere diagnosen, og det er en stigning på 79 pct. i forhold til 1997.

- Det er otte år siden, at Sundhedsstyrelsen, de lægelige selskaber og Diabetesforeningen blev enige om, hvem der skulle undersøges for uopdaget diabetes. Desværre er det ikke sket i tilstrækkeligt omfang, konstaterer Allan Flyvbjerg.

Læs også: Ved du om du har diabetes?

Diabetespatienter er bl.a.særligt udsatte for blodpropper, fordi de typisk har forhøjet blodsukker, kolesteroltal og blodtryk.

Læs artiklen på Jyllands Posten her