Ultraviolette stråler fra solen frigiver såkaldte ”lykkehormoner”, hvilket gør sollys yderstes vanedannende, og kan afholde os fra, at lytte til eksperterne råd om solbeskyttelse.
Disse resultaterne blev for nyligt offentliggjort i tidskriftet Cell på baggrund af en undersøgelse foretaget af Massachusetts General Hospital og Harvard Medical School i Bosten.
Hudkræft i Danmark
Hudkræft er en af de mest almindelige former for kræft i Danmark, og hyppigheden er fortsat stigende. Ved udgangen af 2012 have 130.000 danskere fået diagnosticeret almindelig hudkræft og hvert år får ca. 1.800 konstateret ondartet modermærkekræft. Heraf kan størstedelen tilskrives UV-eksponering fra sollys og solarier.
For at reducere risikoen for hudkræft anbefaler flere eksperter, at man skuer ned for solen, og dropper solariet. Kræftens Bekæmpelse kører netop nu kampagnen ”flyt hyggen ind i skyggen”, hvor du kan finde tips og ideer til sjove ting du kan lave i skyggen.
Men mange af os har stadig tendens til, at ignorer anbefalingerne, når solen først er fremme, og vi er ikke bange for at lade den brune vores vinterblege hud.
Læs om flere råd til solskoldet hud
Soleksponering udløser endorfiner
Ifølge David Fisher, som er hovedforfatter på artiklen, har tidligere undersøgelser vist, at personer der er flittige solariebrugere og solbadere, opfylder de kliniske kriterier for stofmisbrugere. Men indtil nu har mekanismerne bag UV-afhængighed ikke været klarlagt.
I forsøget på at klarlægge årsagen til sol-afhængighed foretog forskere forsøg på mus. Efter en uges soleksponering med hvad der svarer til 30 min om dagen i middagssolen, steg musenes endorfinniveau markant. Endorfiner er ”lykkehormoner”, der er smertestillende på samme måde som medicin, heroin og morfin.
Efter 6 uger fik musene et stof der blokere endorfiners virkning, og de oplevede straks efter flere abstinenssymptomer såsom rysten og klaprende tænder.
Sollys og D-vitamin
Fisher udtaler til Medical News Today: ”Det er overraskende, at vi er genetisk programmeret til at blive afhængige af noget så farligt som UV-stråling.” Han antager, at det kan hænge sammen med vores behov for D-vitamin, hvortil solen er en vigtig kilde.
Men han tilføjer også, at der i vore dage, er meget bedre og mere sikre kilder til D-vitamin. Sundhedsguiden har skrevet flere artikler om hvordan du får din daglige D-vitamin dosis.