Forskere, ledet af Dr. Céline Phan hos Hôpital Mondor i Créteil i Frankrig, satte sig for at undersøge om en antiinflammatorisk diæt ville have en positiv indvirkning på de symptomer der kendetegner psoriasis.
Nogle undersøgelser har vist, at personer med psoriasis er mere tilbøjelige til fedme og metabolisk syndrom, og nogle har antydet, at betændelse kan være årsagen til denne sammenhæng.
Kost kan spille en central rolle i inflammatoriske tilstande. Forskning har vist, at proinflammatoriske forbindelser, herunder mættede fedtstoffer, kan forværre forhold som inflammatorisk tarmsygdom og kronisk leddegigt.
En middelhavsdiæt er antiinflammatorisk
Middelhavsdiet betragtes som antiinflammatorisk fordi det har været forbundet med en lavere forekomst af kronisk inflammatorisk sygdom.
Det høje indhold af monoumættede fedtsyrer (som findes i olivenolie og andre vegetabilske olier), højt indhold af antioxidanter og polyfenoler (fundet i frugt og grøntsager) og højt indhold af fibre (fra grøntsager eller fuldkornsprodukter) kan alle være ansvarlige for diætens antiinflammatoriske egenskaber.
Mindre mælk, kød og alkohol
En Middelhavs kost begrænser også mælke- og kødforbrug, samt et begrænset til moderat alkoholindtag.
Dr. Phan og hendes kollegaer studerede sammenhængen mellem at indtage en middelhavsdiet og sværhedsgraden af psoriasis symptomer. Deres resultater blev offentliggjort i tidsskriftet JAMA Dermatology.
Middelhavskost kan reducere symptomer
Forskerne analyserede svarene fra 35.735 personer, der deltog i en webbaseret undersøgelse. Af disse havde 3.557 psoriasis. Symptomer blev selvstændigt vurderet som alvorlige af 878 af dem.
Diætpraksis hos de adspurgte blev vurderet ved hjælp af en MEDI-LITE-score fra 0 (ingen indtag af middelhavsdiæten) til 18 (maksimal indtag af middelhavsmad).
Forskerne fandt at sværhedsgraden af psoriasis korrelerede med indtagelsen af traditionel middelhavetskost. Med andre ord: ”Patienter med svær psoriasis havde et meget lavt indtag af middelhavskos," skriver forfatterne.
- Denne konklusion understøtter hypotesen om, at en middelhavsdiæt kan bremse udviklingen af psoriasis. Hvis disse resultater bekræftes, bør middelhavsdiæten integreres i den rutinemæssige styring af moderat til svær psoriasis, skriver forfatterne.
Styrker og svagheder ved undersøgelsen
Dr. Phan og hendes kolleger noterer sig også nogle styrker og begrænsninger ved deres forskning.
For det første var undersøgelsesprøven var undersøgelsen omfattende, hvilket styrker resultaterne, og diætindtaget blev bedømt meget nøjagtigt ved anvendelse af mindst tre fødevareundersøgelser.
Deltagerne var dog alle frivillige, hvilket gør resultaterne mindre generelle til den bredere befolkning. Folk, der frivilligt deltager i medicinsk forskning, er formentlig mere bekymrede for deres helbred end den generelle befolkning.
Endelig, fordi undersøgelsen var observatorisk, kan den ikke fastslå årsagssammenhæng.
- Der er behov for yderligere observationsundersøgelser og randomiseret klinisk forskning for at bekræfte disse resultater […] og eksperimentelle data er nødvendige for at etablere de mekaniske forbindelser mellem psoriasis og diæt, skriver forskerne.