Nyt molekyle kan snige medicin ind til hjernen nyhed

Opdagelsen af nyt antistof, som kan snige medicin ind til hjernen, åbner døren til nye behandlingsmuligheder for hjernesygdomme.

Blod-hjerne-barrieren beskytter hjernen mod skadelige giftstoffer, desværre spærrer barrieren også for mange gavnlige medikamenter, som skal hjælpe patienter for sygdomme i hjernen. En ny rapport, publiceret i the FASEB Journal, beskriver hvordan opdagelsen af et nyt molekyle, givetvis kan hjælpe forskere med at snige medicin forbi blod-hjerne-barrieren.

“Neurologiske sygdomme er både hårde for den berørte person og dennes familie. Nuværende behandlinger er utilfredsstillende og har mange bivirkninger. Udviklingen af nye, præcise medikamenter har indtil videre været forgæves, eftersom det er vanskeligt eller umuligt at få bragt medicinen ind til hjernen.” siger Danica B. Stanimirovic, medforfatter på rapporten.

I rapporten beskriver forskerne et antistof kaldet ”FC5”, som har evnen til at krydse blod-hjerne-barrieren. Yderlig anvender FC5 de sammen indgangsveje som de næringsstoffer hjernen behøver for at overleve, hvilket gør det muligt for FC5 at ”smugle” større antistoffer med henover blod-hjerne-barrieren.

Forskerne nåede frem til deres opdagelse, ved at fastgøre FC5 til et større molekyle samt et smertenedsættende protein, for herefter at teste om FC5 i rotter kunne transportere det større molekyle og proteinet forbi blod-hjerne-barrieren. Det smertenedsættende protein kan ikke af sig selv krydse blod-hjerne-barrieren. Forsøget viste, at når det større molekyle og det smertenedsættende protein er i følgeskab med FC5, så lykkedes det at krydse barrieren og nå ind til hjernen.

Opdagelsen af FC5’s egenskaber kan vise sig at få stor betydning for behandlingen Alzheimer, Parkinsons, sklerose, epilepsi samt mange andre sygdomme lokaliseret i hjernen.