Akutte og kroniske sår
Sår kan overordnet kategoriseres som enten akutte eller kroniske sår. Akutte sår heler normalt uden komplikationer, når de behandles korrekt.
Kroniske sår derimod kan stå på i årevis og forårsage stærke smerter og nedsat livskvalitet hos de mange danskere, der dagligt kæmper med sårhelingen.
Dårlig livskvalitet, når sår ikke heler
Især patienter med kræft og diabetes samt børn og ældre kan opleve, at sår ikke vil hele op. Det kan være utroligt opslidende og give mange smerter og grimme ar.
- Nogle patienter har bensår i årtier fra åreknuder eller diabetes uden at have en helt ærlig og uddybende dialog med lægen eller sygeplejersken om det. Det handler ofte om, at patienterne er flove over deres sår og derfor helst ikke vil have for meget fokus på det eller tror, man ikke kan behandle det bedre. Det kan man godt, og derfor er det positivt, man nu i ro og mag selv kan undersøge sygdom og behandlingsformer nærmere online og på den måde ruste sig til mere kvalificerede samtaler med sundhedspersonalet. Den nye hjemmeside er et godt værktøj, som vil kunne hjælpe mange patienter, siger Britta Østergaard, sårspecialist og afdelingssygeplejerske på Videnscenter for Sårheling, Bispebjerg Hospital.
Sår kan betyde social isolation
Udover de fysiske konsekvenser der opstår ved at skulle leve med et kronisk sår, kan patienterne også opleve psykiske og sociale problemer.
- Væskende og ildelugtende sår betyder ofte, at patienter trækker sig fra sociale sammenhænge, f.eks. arbejdspladsen, og ikke har lyst til at være intime med deres partner. Så udover at skulle leve med smerterne og eventuelt en svær sygdom som fx diabetes, skal patienterne også døje med selvværdet. Det gør det endnu vigtigere, at patienterne får optimal behandling fra starten af, siger Britta Østergaard.
Den nye hjemmeside, giver generel information om akutte og kroniske
sår, eksem og ar samt rådgivning om sårbehandling og håndtering af smerter og infektioner.