Bynke-ambrosie - En ny pollenplage på vej nyhed

Det er nu, du skal tage arbejdshandskerne på og gå i haven og lede efter landets nye store potentielle pollenplage, bynke-ambrosien. Den stærkt allergifremkaldende plante blev første gang registreret på vores breddegrader i 1800-tallet, men det er ikke lykkedes planten at slå rod, før det sidste årti.

Bynke-ambrosie ekstrem allergifremkaldende

Bynke-ambrosie er ekstremt allergifremkaldende og forskere mener, at den – i de områder hvor den gror – er skyld i halvdelen af astmaanfald, som folk oplever. Man mener, at fire millioner mennesker i Europa og 29 millioner mennesker i USA lider af "ragweed-allergi" (ragweed betyder bynke-ambrosie).

- Allergi overfor bynke-ambrosie som en af de værste allergier dels fordi pollen fra planten er meget allergifremkaldende og dels fordi pollensæsonen er meget lang – omkring halvanden til to måneder (august til oktober), siger Janne Sommer, leder af Astma-Allergi Danmarks Pollentællinger i Danmark.

Danmark mest plaget i EU

Der er intet overblik over, hvor mange danskere, der har allergi over for pollen fra bynke-ambrosie, men ved en undersøgelse fra Odense reagerede 19,8% af deltagerne på en priktest med pollen fra planten.

Deltagerne var i forvejen pollenallergikere, men det var det højeste tal for alle de lande, der indgik i EU-undersøgelsen. Det betyder, at hver femte deltager i undersøgelsen enten var allergisk overfor de pågældende pollen, eller havde øget risiko for at blive det.

Bynke-ambrosie findes i vildtfugle-foder

Planten har indtil for nylig kun været fundet i små mængder i Danmark, men da Plantedirektoratet sidste år begyndte at undersøge vildtfugle-foderblandinger for frø fra planten bynke-ambrosie (første gang i vinteren 2007-2008 på foranledning af Astma-Allergi Danmark) fandt man bynke-ambrosie i halvdelen af de 16 vildtfugleblandinger.

- De kommende år vil vi opleve, at planten vil sætte frø i de danske haver og andre steder, hvor man har fodret fugle. Særligt i år er der potentiale for mange bynke-ambrosie, da vinteren var hård og vi har fodret fuglene ekstra meget, siger Janne Sommer.

Fjern planten nu

Det bedste tidspunkt at komme planten til livs er nu, inden den får blomster og spreder sine frø. Når du finder den, så riv den op med rod og kør den til forbrænding. Selve planten kan give nældefeber, så ifør dig handsker, når du fjerner den.

Læs retningslinjerne for forebyggelse- og bekæmpelse af bynke-amobrosie hos Natyrstyrelsen (PDF).